top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Rumunija dobila još 3 aviona F-16 iz Norveške

21/04/2024

Lovci F-16 oružanih snaga Rumunije (foto: mapn.ro)

U vazduhoplovnu bazu “General Emanuel Jonesku” Ratnog vazduhoplovstva Rumunije sletela su 3 borbena aviona F-16 koje je ova zemlja kupila od Norveške.


Radi se o polovnim avionima koji su prošli proces remonta i modernizacije, i oni će biti deo 48. lovačke eskadrile u 71. vazduhoplovnoj bazi Kampija Turzi.


Kako je rekao ministar odbrane Rumunije Anđel Tilvar avioni F-16 iz Norveške pristizaće povremeno tokom 2024. i 2025. godine i ukupno će ih biti 32. To znači da će Rumunija biti jača za dve eskadrile višenamenskih borbenih aviona F-16.


Uz tri F-16 koji su sleteli 19. aprila, Rumunija ima još 3 “norveška” F-16 koji su isporučeni krajem novembra 2023. godine. 


Nabavka aviona od Osla sastavi je deo programa pod nazivom "Višenamenski borbeni avion za ratno vazduhoplovstvo" u okviru koga Norveška isporučuje avione, dok će logističku podršku, opremu i usluge pružiti SAD. Vrednost posla je 388 miliona evra.

Rumunija jača svoju flotu F-16 (foto: mapn.ro)

Lovci iz Norveške stižu u verziji MLU blok 10/15 i biće modernizovani opremom čiju je kupovinu Pentagon odobrio ovog leta, uključujući uređaje za kriptovanu komunikaciju, identifikaciju letelica i noćno letenje. 


Avioni stižu u operativnom stanju i uz obezbeđenu podršku leteće u rumunskoj vojsci najmanje narednih deset godina, nakon čega Bukurešt planira prelazak na borbene avione 5. generacije.


Rumunija je planirala i zaključila posao o nabavci 32 F-16 od Norveške još pre početka rata u Ukrajini, ali su glavni razlozi bili strah od ruskog napada na Ukrajinu i povećanje tenzija na istočnom krilu NATO-a.


Takođe, Rumunija je u prethodnoj deceniji nabavila 17 aviona F-16 AM i BM od Portugala i oni su prošli program modernizacije MLU ( Middle Life Upgrade ). 


Proizvođač aviona F-16, američka kompanija Lokid Martin otvorila je centar za obuku pilota u Rumuniji u novembru prošle godine. U tom centru se osim rumunskih, obučavaju i ukrajinski piloti.


Rumunija sada raspolaže sa 23 aviona F-16, a do kraja 2025. imaće ih ukupno 49 i biće raspoređeni u tri eskadrile.

bottom of page