top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija domaćin najveće padobranske vežbe u Evropi nakon Drugog svetskog rata

08/05/2024

Detalj sa vežbe Swift Response 24 (foto: shape.nato.int)

Istočni sused Srbije - Rumunija biće tokom maja domaćin dela velike vojne vežbe pod nazivom "Brzi odgovor 24" (Swift Response 24) koja se u stručnoj javnosti smatra najvećim padobranskim desantom u Evropi od Drugog svetskog rata.

 

U vežbi od 5. do 24. maja će učestvovati oko 5.000 vojnika i oko 320 primeraka borbene tehnike iz sedam zemalja NATO a program će se izvoditi na poligonima u Kampija Turziju, Turdi, Činku, Otopeniju i na još tri lokacije.


Scenario vežbe predviđa oslobađanje okupirane teritorije kontranapadom na neprijatelja zasnovano na padobranskom desantu. Desant će izvoditi više hiljada padobranaca iz Rumunije, Francuske, Nemačke, Španije, SAD i Holandije.


"Brzi odgovor 24" odvija se od Balkana do Baltika u organizaciji američke Komande kopnene vojske za Evropu i Afriku uz učešće oko 13.000 vojnika iz 17 država. To je padobranski segment američke vežbe "Branilac 24" (Defender 24) koja je deo najvećih NATO manevara u Evropi "Čvrsti branilac 24" (Steadfast Defender) sa 90.000 vojnika iz svih članica saveza.

Padobranski skokovi na Swift Response 24 (foto: dvidshub.net)

Glavni segment vežbe u Rumuniji biće sproveden u 71. vazduhoplovnoj bazi u Kampija Turziju a biće korišćeni i kapaciteti aerodroma Karansebeš i Vazduhoplovno-nastavnog centra u Boboku.

 

Ideja vežbe je da se prvo zagospodari vazdušnim prostorom iznad rejona borbenih dejstava i da se onda sprovede masovni napad padobranskih snaga, kojim će biti vraćena kontrola nad izgubljenom vojnom bazom.

 

Učesnici će tokom vežbe koristiti bojevu municiju.


U Švedskoj istovremeno vežba oko 800 padobranaca iz SAD, Španije, Mađarske i Italije i ovo je prvi put da se takve aktivnosti održavaju u toj skandinavskoj zemlji od njenog ulaska u NATO u martu 2024.


bottom of page