top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Rumunija i Bugarska naručile dodatne F-16, brojka narasla na 65 letelica

05/11/2022

Višenamenski borbeni avioni F-16 ratnog vazduhoplovstva Rumunije (foto: roaf.ro)

Na isti dan, 4. novembra, Rumunija je potpisala ugovor za nabavku 32 polovna F-16 iz norveških viškova, a Bugarski parlament odobrio nabavku dodatnih osam novih F-16.


Rumunija već ima 17 F-16, a Bugarska čeka na prijem još osam F-16. Sada zbroj svih F-16 na Balkanu (bez Grčke) povećao se na 65 savremenih borbenih aviona u tri različite varijante kod dva korisnika.


Rumunska avijacija je kao prvi korak u procesu zamene starih MiG-21 od 2016. do 2021. nabavila 17 F-16 iz portugalskih viškova. To su 13 jednoseda varijante F-16AM i četiri dvoseda F-16BM koji su sada u rumunskoj avijaciji u bazi Fetešti.


U vreme nabavke avioni su bili na polovini utoršenog životnog veka sa približno 4.000 preostalih časova naleta po primerku. Oni su modernizovani i zato su za razliku od

izvornih varijanti F-16A/B višenamenske letelice koje mogu da nose aktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM, vođeno naoružanje vazduh-zemlja – raketama AGM-65 Meverik i bombama GBU-12.


Rumuni su proračunali da se u odnosnu cena-efikasnost treba nastaviti sa nabavkom polovnih aviona i 4. novembra ove godine potpisali su ugovor sa norveškom vladom za nabavku 32 F-16AM/BM za iznos od 388 miliona evra.

Bugarska je treća zemlja Balkana koja se odlučila za F-16 nakon Grčke i Rumunije (foto: roaf.ro)

Za taj novac osim aviona dobiće nešto rezervnih motora i delova i alata za održavanje i

obuku tehničara. Prvi F-16 biće primljeni u rumunsku avijaciju u četvrtom kvartalu 2023. godine, a svi će biti u inventaru novog korisnika tokom 2024.


Avioni su izrađeni u prvoj polovini osamdesetih godina, ali stalno su usavršavani i Norvežani su se trudili da integrišu na F-16 novine razvijene za mlađe varijante. U sadašnjoj konfiguraciji norveški F-16 su savremene borbene platforme i ostaće u rumunskoj avijaciji najmanje deset godina.


Bugarska se takođe odlučila za F-16 kao i Rumunija, ali za potpuno nove avione jednosede i dvosede varijante blok 70/72.


Prvih od osam ranije naručenih aviona stići će 2025. godine. U međuvremenu

otvorena je tema nastavka nabavke do popune jedne eskadrile. Posle puno političkih i medijskih turbulencija prelomljeno je 4. novembra u Parlamentu i odobrena je narudžbina još osam aviona.

Rumunskim F-16 u bazi u Borčei pridružili su se američki F-15E u okviru operacije Castle Forge (foto: dvidshub.net)

Cena prve tranše je 1,1 milijarda dolara, a nove 1,3 milijarde dolara. Razlika u ceni odnosi se na nabavke dodatnnog naoružanja vazduh-zemlja. Prema prvom ugovoru obuhvaćene su samo rakete vazduh-vazduh, a sada je nabavka proširena na vođene rakete i bombe.


Rok za prijem dodatnih aviona biće 2027. godina. Za bugarsku avijaciju F-16 su dugoročno rešenje jer je njihov resurs zmaja 12.000 časova.


Za poređenje resurs MiG-29 nakon remonta je 10 godina ili 700 časova odnosno ceni se da je ostvarivo 70 časova za jednu godinu. Doduše, obuka na tim avionima je bitno različita, ali činjenica je da će Bugari novim avionima zameniti MiG-ove 29 koje u novim okolnostima neće moći održavati zbog prekida odnosa sa Rusijom.

bottom of page