top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Rumunija kupuje 300 raketa za “dog fajt”

19/05/2024

Raketa AIM-9X Sajdvinder (foto: dvidshub.net)

Američki Stejt Department odobrio je zahtev Rumunije za kupovinu 300 raketa AIM-9X Sajdvinder, koje koriste višenamenski borbeni avioni F-16 za blisku vazdušnu borbu.


Reč je o jednoj od najvećih nabavki raketa ovog tipa u poslednjih desetak godina. Rumunija sada raspolaže sa 23 aviona F-16 koji će koristiti ove rakete u zadacima čuvanja nacionalnog vazdušnog prostora, ali i misijama i vežbama NATO.


U odluci Stejt Departmenta stoji da je odobrena prodaja 300 raketa AIM-9X Sajdvinder Blok II ( Sidewinder Block II) i srodne opreme  po procenjenoj ceni od 340,8 miliona dolara. Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju dostavila je potrebne sertifikate kojima obaveštava Kongres o ovoj mogućoj prodaji.


Najnovija generacija raketa Sajdvinder nalazi se u naoružanju Vojska SAD i još 31 zemlje širom sveta. Ne postoje zvanični podaci o brzini i dometu rakete, osim činjenica da je raketa supersonična i da se koristi za vazduhoplovnu borbu u vizuelnom dometu - takozvani “dog fight”. 


Mediji procenjuju da je maksimalni domet veći od 10 milja (16 kilometara).

Raketa AIM-9X Sajdvinder najnovija je verzija američke rakete vazduh-vazduh koja se koristi decenijama unazad (foto: dvidshub.net)

Vlada Rumunije je pored  300 raketa Sajdvinder zatražila kupovinu i 40 taktičkih jedinica za navođenje raketa, 40 raketa za obuku i 20 jedinica za navođenje. Takođe, odobren je nabavka kontejnera za rakete, obuka tehničkog sastava i oprema za obuku, publikacije i tehnička dokumentacija, garance i inženjerske, tehničke i logističke usluge podrške Vlade SAD.


U odluci se navodi i da će predložena prodaja podržati ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država, povećati bezbednost Rumunije i saveznika iz NATO-a i povećati sposobnost Rumunije da odgovori na rizike i pretnje jer će unaprediti sposobnosti aviona F-16 koja ova zemlja koristi već nekoliko godina.


Rumunija je u drugoj deceniji 21. veka kao deo programa modernizacije vojske nabavila 17 aviona F-16 od Portugala. Avioni su bili polovni, ali su modernizovani u skladu sa standardom MLU ( Middle Life Upgrade ).


Pre početka rata u Ukrajini zaključen je posao o nabavci 32 komada F-16 od Norveške, tako da će Rumunija do kraja 2025. imati 49 aviona F-16 koji će biti raspoređeni u tri eksadrile.

Proizvođač aviona, američka kompanija Lokid Martin otvorila je centar za obuku pilota u Rumuniji u novembru prošle godine. U tom centru se osim rumunskih, obučavaju i ukrajinski piloti.

Comments


bottom of page