top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Rumunija kupuje francuske stelt ratne brodove za 1,4 milijarde dolara


02/10/2019

Korveta Govind 2500 (foto: Naval Group)

Najveća ekonomija regiona Rumunija nastavlja da jača poziciju unutar NATO i EU ulaganjima koje se mere milijardama dolara u modernizaciju vojske. Bukurešt je naručio od Francuske četiri ratna broda sa stelt tehnologijom za 1,4 milijarde dolara.


Francuska kompanija Naval grup isporučiće Rumuniji četiri korvete klase Govind 2500 (Gowind). Deo novca pripašće i rumunskim brodograditeljima. Prvi brod će do 2022. biti proizveden u Francuskoj a ostala tri u domaćim pogonima u Konstanci.


Ugovorom između vlade Rumunije i francuskog proizvođača predviđena je modernizacija rumunskih fregata Tip 22 uz angažovanje domaćih kooperanata kao i izgradnja centra za remont i obuku. Francuzi će rumunskim brodograditeljima ustupiti "nou-hau" za izgradnju Govinda.


Govind korvete dizajnirane su u "stelt" tehnologiji smanjenog radarskog odraza i spadaju u najsavremenija plovila u svojoj klasi. Mogu da se koriste u borbi protiv brodova, aviona, raketa i podmornica.


Novi francuski brodovi biće okosnica rumunskih pomorskih snaga za kontrolu i nadzor akvatorije koja sada u flotnoj listi ima četiri korvete sagrađene osamdesetih godina sa sovjetskim sistemima naoružanja.


Korvete Govind imaju deplasman od 2,500 tona i dugačke su 102 metra. Opremljene su protivbrodskim raketama Egzose (Exocet), projektilima MICA za obaranje ciljeva u vazduhu, topom OTO Melara kalibra 76mm i Nekster narval (Nexter Narwhal) 20mm i lanserima protivpodmorničkih torpeda. Posadu čini 65 članova. Na brodu može da se smesti petnaest operativaca specijalnih snaga. Kupci Govinda pored Rumunije su Malezija, UAE i Egipat. (foto: Naval Group)

Rumunsko ratno vazduhoplovstvo je već modernizovano kupovinom aviona F-16 od Portugalije a PVO narudžbom sistema Patriot od SAD za četiri milijarde dolara. Za potrebe kopnene vojske Rumunija je kupila nove višecevne raketne bacače HIMARS i GMLRS od američkog proizvođača Lokid Martin za 1,2 milijarde dolara. U toku je preoružanje pešadije na oklopno borbeno vozilo na točkovima Pirana V.


Skupoceni program modernizacije vojske Bukurešt može da zahvali sve boljim ekonomskim prilikama i ambicijama na međunarodnom planu.


Godine 2017. godine ova zemlja preuzela je od Grčke poziciju vodeće privrede Balkana sa 211 milijardi dolara bruto domaćeg proizvoda i vojnim budžetom koji je dostigao 7 milijardi dolara.


Strateško partnerstvo sa SAD, članstvo u NATO i u EU predstavljaju tri stuba rumunske bezbednosti u 21. veku. Ulaganjem u odbranu i pravljenje aranžmana sa obe strane Atlantika Bukurešt nastoji da ojača svoju poziciju u ovim organizacijama.


Oružana kriza u Ukrajini 2014. godine i ruska aneksija Krima pojačali su bezbednosni značaj Rumunije i drugih država Crnog Mora na jugoistočnom krilu NATO-a.


Pozicija Bukurešta kao pouzdanog saveznika u očima Vašingtona i Brisela dodatno je dobila na značaju nakon turbulencija u odnosima SAD i Turske prouzrokovanih odlukom te zemlje da od Moskve nabavi PVO sistem S-400.


Zbog toga nije čudno da je Vašington upravo u Rumuniji instalirao deo antiraketnog štita NATO i SAD.



bottom of page