top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Rumunija kupuje JLTV za specijalne jedinice

11/11/2020

Vozilo JLTV smatra se naslednikom višenamenskog terenca Hamvija (foto: oshkoshdefense.com)

Nakon Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije i Rumunija se opredelila za kupovinu nove generacije oklopnih vozila JLTV koje se smatraju naslednikom američkog Hamvija.


Realizacija ugovora o isporuci vozila JLTV kompanije Oškoš (Oshkosh) vrednog 54, 6 miliona dolara planira se do kraja 2022. godine. Do sada nije saopštena količina koja se kupuje, ali da procenjuje da će to biti do 130 vozila imajući u vidu da je cena po komadu u zavisnosti od konfiguracije i naoružanja između 230 i 433 hiljade dolara.


Vlada u Bukureštu odobrila je kupovinu posle povratka ministra odbrane Nikole Čiuča iz zvanične posete Vašingtonu, gde je potpisan memorandum o strateškom partnerstvu SAD i Rumunije u oblasti modernizacije vojske i jačanja odbrambenih kapaciteta u regionu Crnog Mora.


U dokumentu kojim se odobrava kupovina JLTV stoji da su ona namenjena specijalnim snagama, čiji je zadatak borba u svim vremenskim uslovima, na teškim terenima i uz rizik od eksplozivnih naprava, zaseda i hibridnih operacija. Dodaje se da će vozila biti korišćena u Rumuniji i u misijama, u zaštiti državnih interesa i NATO saveznika.

Specijalne snage Oružanih snaga Rumunije koncentrisane su u brigadi „Mihail Vitezoul“ i čine ih jedan bataljon za specijana dejstva, dva padobranska bataljona, logistika i komanda. Imaju veoma razvijenu saradnju sa specijalnim snagama Vojske SAD.


Inače, američka kompanija OšKoš poseduje postrojenje u Rumuniji, Automekanika Medias, gde se prave komponente za privredna vozila i pogon se nalazi pred zatvaranjem.

Prvi strani kupci lakog oklopnog patrolnog vozila JLTV su zemlje bivše Jugoslavije. Slovenija, Crna Gora i Severna Makedonija, o čemu je Balkanska bezbednosna mreža već pisala.

Lako oklopljeno patrolno vozilo JLTV napravljeno je po zahtevu oružanih snaga SAD, kao zamena za vozila tipa Hamvi i više vrsta vozila otpornih na mine i dejstva iz zasede MRAP.


Namenjena je za transport ljudi i materijala, izviđanje, patroliranje, specijalna dejstva, a može da bude u platforma za različite vrsta naoružanja i specijalne opreme.

bottom of page