top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija menja kalašnjikov Beretom ARX160

07/10/2020

Puška ARX160 deo je projekta modernizacije italijanske vojske "Soldato Futuro" (foto: esercito.difesa.it)

Rumunija je započela proces zamene kalašnjikova italijanskom Beretom ARX160. Planira se licencna proizvodnja do 20,000 primeraka godišnje u domaćim pogonima uz otvaranje novih radnih mesta.


Time se nastavlja trend zamene kalašnjikova novim jurišnim puškama u regionu.


Mađarska već licencno proizvodi CZ Bren 2 Češke zbrojovke i sve masovnije ih uvodi u vojsku. Bukurešt se opredelio za Beretu koji uživa reputaciju najstarijeg evropskog proizvođača oružja osnovanog u 16. veku.


Rumunija je poslednja "velika" vojska u NATO koja masovno koristi legendarni Kalašnjikov kao osnovnu jurišnu pušku. Reč je o domaćem derivatu model 1963 i 1986 koji su decenijama u upotrebi.


Za razliku od nekih drugih vojski Bukurešt neće ići na nužnu promenu kalibra jer italijanska puška osim NATO kalibra 5,56x45 mm koristi i klasični metak 7,62x39 mm.

Projekat modernizacije jurišne puške rumunske vojske počeo je u jesen 2019. Tada je odlučeno da domaća kompanija Uzina mecanica plopeni (UMP) iz sastava državnog RomArm, potpiše ugovor sa italijanskom Beretom o licencnoj proizvodnji puške ARX16 u varijanti A3.

Rumunska Vlada će obezbediti 80 odsto potrebnih sredstava za zajedničko ulaganje, a očekuje se da će na početku procesa 15 odsto delova jurišne puške biti proizvođeno u toj zemlji, a da će taj procenat rasti u budućnosti.

Takozvani ofset aranžman obuhvata i ulaganje od 6,5 miliona evra u modernizaciju fabrike UMP u kojoj bi se proizvodila puška. Fabrika, u kojoj sada radi oko 300 ljudi biće pojačana sa još 150 zaposlenih.


Jurišna puška ARX160 (foto: beretta.com)

Inicijalno će biti proizvedeno 20,000 pušaka godišnje a rumunska Vlada očekuje da će taj posao imati pozitivan efekat i na ostale fabrike vojne industrije, koje se spremaju da preuzmu proizvodnju optičkih nišana i drugih komponenti.

To je samo jedan od segmenata sveobuhvatnog procesa modernizacije rumunske vojske. Do 2026. godine planirano je ulaganje od čak 9,8 milijardi evra koje obuhvata vazduhoplovstvo, sisteme PVO i kopnenu vojsku.

Bereta ARX160 je modularna jurišna puška koju mogu da koriste oružane snage, policija i specijalne formacije. Izrađuje se u NATO kalibru 5,56x45 mm, uz opciju izmene cevi i korišćenja sovjetskog 7,62x39 mm kalibra i hranjenje municijom iz okvira za Kalašnjikov.

Puška ARX160 jedan je od elemenata modernizacije italijanskih oružanih snaga pod nazivom Soldato Futuro (vojnik budućnosti). Od 2008. do 2014. vojsci te zemlje isporučeno je oko 30,000 takvih pušaka. Očekuje se da će zameniti sve puške AR70/90 i postati standardno oružje italijanske pešadije.


ARX160 ima pikatini šinu za montiranje optičkih i drugih nišana, teleskopski kundak prilagodljiv po dužini kao i opremu za promenu cevi i kalibra. Poseduje relativno malu masu od tri kilograma, veću brzinu paljbe od Kalašnjikova i opciju podcevnog bacača granata.


U Rumuniji je ideja da ARX160 u budućnosti bude osnovno oružje ne samo rumunske vojske, već i policije i Žandarmerije. Zato se razmatra se proširenje saradnje sa Beretom na proizvodnju osnovnog pištolja za oružane snage.


Comments


bottom of page