top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija nabavlja Blek Hokove za vanredne situacije, piloti na obuci u SAD

03/08/2022

Rumunija je naručila šest letelica S-70i koje proizvodi poljski ogranak američkog Lokid Martina PZC Mielec (foto: Lockheed Martin)

U okviru priprema za upotrebu šest helikoptera Blek Hok (Black Hawk) Rumunija je uputila grupu pilota na obuku u SAD. Oni pripadaju rumunskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i na Floridi će obaviti teoretsku obuku i letenje na simulatoru.


Piloti će nakon povratka u zemlju biti raspoređeni na rad u rumunsku Mobilnu službu za vanredne situacije, prvu pomoć i izvlačenje iz olupina (SMURD) pri Sektoru za vanredne situacije .


Inspektorat opšte avijacije Rumunije primiće naredne godine šest helikoptera Blek Hok, koji se trenutno proizvode u Poljskoj. Rumunski MUP izdvojio je za te letelice 140 miliona evra a većinu sume pokrila je Evropska unija iz nepovratnih fondova.


Polovina prve grupe pilota koji idu na obuku već je prošla jednomesečnu obuku u SAD na simulatorima. Reč je o iskusnim letačima koji imaju izmedju 1.000 i čak 6.000 sati naleta na raznim tipovima helikoptera.

Šestorica iz te grupe proći će i kurs za instruktore, kako bi svoje znanje mogli da prenose dalje na ostale pilote u Rumuniji. Nakon što prodju obuku u SAD, oni će nastaviti trening u Poljskoj, u fabrici gde se letelice proizvode.

Novi Blek Hok helikopteri biće korišćeni za potrebe vanrednih situacija, od čega će tri biti prilagadjeni za zadatke na kopnu a tri za zadatke iznad mora. Reč je o civilnoj izvoznoj verziji helikoptera Blek Hok pod oznakom S-70i.

Rumunski sektor za vanredne situacije u svojoj floti ima 16 helikoptera H135 (foto: smurd.ro)

Šest helikoptera Blek Hok koje je Rumunija naručila treba da zamene sovjetske letelice Mi-8 i Mi-17, koje trenutno nisu u upotrebi jer nije moguće obaviti generalni remont u Rusiji. Pritom se radi o vremešnim letelicama od kojih je najmlađa proizvedena pre 29 godina a najstarija pre skoro pola veka.

Letelice S-70i se proizvode u PZL Mielec, vazduhoplovnoj fabrici u istoimenom gradu u Poljskoj. Rumunija je krajem prošle godine prvobitno najavila da će kupiti 12 helikoptera S-70i za 270 miliona evra za potrebe traganja i spasavanja na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, izviđanje i gašenje požara.

U međuvremenu je narudžbina svedena na šest letelica. Rok za početak isporuke helikoptera je 2023. godina.

Vežba rumunskog Sektora za vanredne situacije (foto: smurd.ro)

Rumunski sektor za vanredne situacija trenutno aktivno koristi i 16 Erbasovih helikoptera H135.

SMURD, što je rumunski akronim za Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, je mobilna služba pri Sektoru za vanredne situacije formirana 1990. godine u gradu Targu Mureš. Šest godina kasnije inkorporirana je u vojnu vatrogasnu jedinicu ali je u međuvremenu postala samostalna služba koja pokriva čitavu teritoriju Rumunije.

Trenutno ima letačke jedinice i posade u Targu Murešu, Bukureštu, Galacu, Jašiju, Aradu, Krajovi i Konstanci, a po potrebi se zemaljske posade rasporedjuju i u druge gradove.

bottom of page