top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija nabavlja Džaveline

20/12/2023


Pripadnici marinskog korpusa SAD vežbaju sa sistemom Džavelin (foto: dvidshub.net/Cpl. Jennessa Davey)

Američki Stejt department odobrio je Rumuniji nabavku 263 protivtenkovske rakete Džavelin (Javelin FGM-148F) i 26 pripadajućih lansera u ugovoru ukupne vrednosti od 80 miliona dolara.

 

Time je Rumunija postala najnoviji korisnik tih američkih protivtenkovskih raketa, koje od ranije koriste vojske nekoliko desetina zemalja širom sveta. Nabavku Džavelina najavila nedavno i Hrvatska.

 

Američka Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju navela je da će prodaja unaprediti sposobnost Rumunije da se suoči sa potencijalnim pretnjama ali i da će tako unaprediti kolektivnu bezbednost NATO saveznika, što će posredno pospešiti političku i ekonomsku stabilnost čitave Evrope.

 

U isto vreme, procenjeno je da ta akvizicija neće poremetiti vojni balans u regionu.

Prethodno je Rumunija dobila "zeleno svetlo" za kupovinu bataljona od 54 tenka tipa Abrams, za šta je opredeljeno 2,5 milijardi dolara.


Vežba sa protivoklopnim raketama FGM-138 Džavelin u Fort Irvinu, Kalifornija (foto: dvidshub.net/Staff Sgt. Julie Jaeger)

 Osim tenkova, Rumunija će u tom paketu dobiti i četiri tenka za izvlačenje, četiri tenka nosača mosta, 54 mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, deset rezervnih tenkovskih motora i pripadajuću municiju za bataljon.


Prethodno je protivtenkovske rakete istog tipa na istočnom krilu NATO nabavila i Poljska, ali je u međuvremenu Poljski konzorcijum za naoružanje pribavio saglasnost da se ubuduće Džavelin proizvodi u toj zemlji.

 

Za sprovođenje dogovora o prenosu proizvodnje Džavelina u Poljsku biće zadužena kompanija Mesko SA, koja će uspostaviti kompletnu liniju za njihovu izradu.

 

Poljska je u maju 2020. godine već nabavila rakete tog tipa, kada je za 54 miliona dolara kupljeno 180 raketa i 60 lansera, zajedno sa potrebnom opremom za obuku i održavanje.

 

Uporedo sa idejom o proizvodnji, Poljska ima planove da poveća količinu Džavelina u upotrebi a ministar odbrane te zemlje Marijuš Blaščak rekao je da će biti kupljeno još 50 lansera i čak 500 raketa.

 

Plan predviđa da rakete budu isporučene Poljskoj do kraja 2026. godine.



bottom of page