top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija nabavlja još pet F-16 od Portugalije

15/12/2019

F-16 iz sastava 53. lovačke eskadrile rumunskog vazduhoplovstva (foto: Fortele Aeriene Romane)

Rumunija će kupiti još pet borbenih aviona F-16 od Portugalije, odlučila je skupština te zemlje 11. decembra. Time će flota F-16 istočnog suseda Srbije u naredne dve godine porasti na sedamnaest letelica.


Četiri aviona biće isporučena tokom 2020, a peti godinu dana kasnije. Pre toga će biti modernizovani na standard M.5.2R kakav ima i prvih 12 F-16 koje koristi Rumunsko ratno vazduhoplovstvo.


Bukurešt će za drugu turu aviona i radove u zemlji porekla platiti oko 250 miliona evra. Troškovi podrazumevaju ne samo remont i održavanje već i obuku i logističke potrebe.


Odlukom rumunskog parlamenta tako je nastavljen program "Višenamenskog borbenog aviona" čiji je dugoročni cilj da opremi vazduhoplovstvo sa 36 aviona F-16. Doneti zakon predviđa da domaća industrija preuzme poslove održavanja, većih popravki na motoru i dalju modernizaciju ovog borbenog aviona.


U periodu od septembra 2016. do oktobra 2017. godine kupljeno je 12 letelica F-16 iz Portugala koji su prethodno prošli takozvani MLU (mid life update). Taj program je omogućio unapređenje njihovih borbenih mogućnosti i produženje veka upotrebe.


Reč je o vrlo dragocenim radovima jer se radi o devet portugalskih jednoseda i tri dvoseda (AM i BM standard) koji su proizvedeni još u prvoj polovini 80-ih godina.


Do sada je za prelazak sa sovjetskih Migova 21 na F-16 Rumunija potrošila više od 650 miliona evra. Tim novcem je obezbeđena prva eskadrila sa 12 aviona a plaćen je i program modernizacije, prilagođena je postojeća infrastruktura, nabavljeno je naoružanje i sprovedena obuka letačkog i zemaljskog tehničkog sastava.


Išlo se dotle da je za potrebe korišćenja “novih” aviona produžavana čak i poletno-sletna staza a omogućeno je i adekvatno čuvanje aviona u novim hangarima.


U martu 2019. godine proglašeno da je prva jedinica sa F-16 dostigla početni nivo operativne sposobnosti u 86. vazduhoplovnoj bazi u gradu Feteštiju, 140 kilometara istočno od Bukurešta.


Trenutni broj pilota i mehaničara, međutim, omogućava ne mnogo više od učešća u dežurstvu u sistemu PVO, mada je u oktobru određeni broj rumunskih “šesnaestica” prvi put učestvovao u tradicionalnoj zajedničkoj vojnoj vežbi sa Srbijom “Air solution 2019”.


Rumunski F-16 i MiG-21 i srpski MiG-29 na vežbi "Air Solution 2019" (foto: Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu")

Dodatna nabavka polovnih aviona iz Portugala može ukazati na nekoliko mogućih pravaca razvoja čitave situacije, koji se tiču ne samo Rumunije, nego i regiona.


Rumunija tako nastavlja proces modernizacije svoje borbene avijacije i preoružavanja sa letelica sovjetske na avione zapadne proizvodnje iako će odredjen broj aviona MiG-21 Lancer B/C još neko vreme ostati u upotrebi.


Rumunija je početkom 21. veka u saradnji sa Izraelom modernizovala i remontovala više od sto aviona MiG-21. Tako je nastao Mig-21 Lancer u A varijanti (za dejstvo po ciljevima na zemlji), u B varijanti (dvosed) i u C varijanti za lovačke zadatke.


Iako se ta modernizacija smatra veoma uspešnom reč je o avionima koji se nalaze u rumunskoj vojsci koriste od prve polovine 70-ih godina prošlog veka koje se primiču završetku veka upotrebe.


S obzirom da se trenutno koristi više od 20 Lancera B i C i da je potrebno pronaći zamenu za njih, nabavka dodatnih pet aviona iz Portugala za Rumuniju definitivno predstavlja korak u dobrom pravcu.


bottom of page