top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija nabavlja nove količine izraelskih protivoklopnih raketa Spajk

20/02/2024


Protivoklopni sistem Spajk LR oružanih snaga Letonije (foto: twitter.com/RAFAELdefense)

Ministarstvo odbrane Rumunije potpisalo je sa kompanijom Eurospike iz Nemačke ugovor vredan nešto više od 70 miliona evra koji predviđa isporuku nove količine izraleskih protivoklopnih raketa Spajk LR2.

 

Kako prenose mediji u toj zemlji, reč je o najmodernijoj, petoj generaciji tih raketa koje se nalaze u upotrebi nekoliko desetina zemalja i koje imaju maksimalni domet od 5.500 metara sa zemlje, odnosno 10 kilometra ukoliko se raketa ispaljuje sa helikoptera.

 

Nije objavljeno o kojoj količini raketa je reč ali je predviđeno da kompletna isporuka bude obavljena u naredne četiri godine.

 

Rumunija već koristi oko 3.000 raketa istog proizvođača, ali prethodnih generacija.

 

Pretpostavlja se da Rumuni imaju oko 2.000 raketa u varijanti Spajk LR, koje se ispaljuju sa borbenog vozila pešadije MLI-84M (rumunska unapređena verzija sovjetskog vozila BMP-1) i oko 1.000 raketa Spajk-ER, namenjenih za upotrebu sa helikoptera IAR 330 (što je rumunska licencna kopija helikoptera Puma).


Spajk LR koristi tandem bojevu glavu za uništavanje tenkova sa eksplozivno-reaktivnim oklopom (foto: twitter.com/RAFAELdefense)

Reč je o sistemu velike upotrebne vrednosti koji raspolaže tandem kumulativnom bojevom glavom, što omogućava uništavanje tenkova i oklopnih vozila sa eksplozivno-reaktivnim oklopom.

 

Za razliku od ranijih varijanti, raketa Spajk pete generacije radi po principu “ispali i zaboravi”, ima težinu rakete oko 13 kilograma i lanser od 12 kilograma.

 

Kao i u slučaju Dževelina, raketa Spajk u završnoj fazi putanje ka cilju doleće pod oštrim uglom, što omogućava dejstvo po gornjim površinama vozila, koja su najčešće slabije oklopljena i samim tim ranjiva. Ta karakteristika omogućava i dejstvo po ciljevima koji nisu u direktnom vidnom polju.

 

Dostupni podaci ukazuju da su rakete Spajk i Dževelin vrlo uporedive po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama ali je izraelska raketa, u proseku, nešto skuplja od američke.


Poljski vojnik lansira Spajk LR (foto: twitter.com/RAFAELdefense)

Proizvođač tvrdi da raketa ima probojnost i do 700 milimetara oklopa od valjanog homogenog čelika, i 200 milimetara debele prepreke od betona, ali takve tvrdnje treba uzimati sa rezervom jer se iz komercijalnih razloga uvek izražavaju najbolji rezultati postignuti u idealnim uslovima.

 

S druge strane, smatra se da je raketa dokazala svoje kvalitete u brojnim intervencijama izraelske armije u proteklih nekoliko decenija, uključujući i aktuelni konflikt u Gazi.

 

Dogovorena nabavka raketa Spajk iz Izraela predstavlja nastavak rumunskog naoružavanja u oblasti protivoklopne borbe.


Krajem prošle godine američki Stejt department odobrio je toj zemlji kupovinu 263 rakete Dževelin (Javelin FGM-148F) i 26 pripadajućih lansera u ugovoru ukupne vrednosti od 80 miliona dolara.

 

Iste rakete prethodno je nabavila Hrvatska a SAD su pristale da to sredstvo prodaju i Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), iako zvanični Beograd tvrdi da nije predviđeno da KSB raspolaže tom vrstom naoružanja.

bottom of page