top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Rumunija najbliža nabavci turskih oklopnih vozila

27/03/2024

Oklopno vozilo Kobra 2 (foto: defense.otokar.com.tr)

Rumunska vojska najbliža je odluci da nabavi više od 1.000 lakih oklopnih vozila Kobra 2, jer je turska kompanija Otokar jedina dostavila ponudu na tenderu koji je raspisalo Ministarstvo odbrane Rumunije.

 

U pitanju je ugovor vredan 920 miliona evra (bez PDV-a) za nabavku 1.059 vozila Kobra 2 (4x4) u ukupno devet konfiguracija.

 

Krajnji datum za učešće na tenderu bio je 20. mart a do tada se javila samo turska kompanija Otokar. Ranije su interes za učešće na tenderu za ovaj vredan posao iskazivali i američka firma Oshkosh Defense, francuski Arquus i još jedna turska firma Nurol Makina.

 

Francuska i turska kompanija su u međuvremenu odustale jer nisu mogle da prihvate druge uslove rumunske strane, koji se tiču zajedničke proizvodnje.

 

U pojedinim krugovima se smatralo da je favorit za posao američka firma Oshkosh ali oni nisu dobili odobrenje američkog kongresa za transfer tehnologija Rumuniji.

 

Rumunija planira da prvih 279 Kobri uveze sa proizvodnih linija iz Turske, a da razliku do 1.059 vozila kompletira u svojim fabrikama, od dostavljenih delova. Ideja je da se održavanje u potpunosti poveri domaćim kompanijama.


Enterijer vozila Kobra 2 (foto: defense.otokar.com.tr)

Upravo je to bio kamen spoticanja za neke od potencijalnih učesnika tendera jer nisu bili spremni da omoguće transfer softvera lokalnim kompanijama u Rumuniji koje će se baviti tim poslovima.

 

Rumunija je u tenderskoj dokumentaciji tražila da oklopna vozila budu u devet različitih konfiguracija, koje uključuju i laki oklopni transporter, lovac tenkova, izviđačko vozilo i oklopni sanitet.

 

Od naoružanja se predviđa turela sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili topom od 20 milimetara, kao i nosač za protivtenkovske rakete.

 

Osim Turske, vozilo Kobra 2 koriste Azerbejdžan, Bangladeš, Ekvador, Gana, Obala Slonovače, Kazahstan, Maroko, Ruanda, Senegal, Tunis i Ukrajina.

 

U proizvodnji je od 2013. godine, kao naslednik osnovnog modela Kobra. Ima masu od 12 tona, što je dvostruko više od prethodnika, kapacitet od sedam vojnika i dva člana posade i radijus od 700 kilometara.

 

Proizvođač tvrdi da oklop pruža zaštitu od mina i improvizovanih eksplozivnih sredstava a činjenica da postoji čitav niz varijanti u kojem se vozilo proizvodi omogućava korišćenje u primarnoj borbenoj ulozi ali i mirovnim operacijama.

 

Ugovor između dve strane još nije potpisan.

bottom of page