top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Rumunija: Stari dobri MiG-21 vraćen u stroj

27/05/2022

MiG-21 ratnog vazduhoplovstva Rumunije (foto: mapn.ro)

Rumunski MiG-21 u modernizovanoj varijanti LanceR ponovo su poleteli 23. maja. Odluku da se vrate doneo je Vrhovni savet nacionalne odbrane. Vraćeni su u službu nakon što su prizemljeni sredinom prošlog meseca odlukom koja je trebala da bude konačni kraj njigove službe.


Povod je bio gubitak jednog pilota i aviona 2. marta na zadatku iznad Crnog mora. Sa redovnih zadataka povučena su 27 jednoseda i dvoseda MiG-21.


Pronosile su se glasine da će avioni MiG-21 da budu predati Ukrajinskoj avijaciji kao vojna pomoć, ali činilo se najblaže vrlo neobičnim da se potpuno zastarela tehnika nađe u rukama pilota kojis u leteli na Su-27 i MiG-29. Sada će MiG-21 nastaviti da lete u stalnom dežurstvu u okviru dežurnih snaga protivvazdušne odbrane.


Naknadna procena potreba za zaštitu i nadzor vazdušnog prostora nametnula je promenu odluke i povratak MiG-21 . Odlučeno je da se zadrže jednu godinu do 15. maja 2023. godine.

Rumunija je modernizovala avijaciju sa borbenim avionima F-16 (foto: mapn.ro)

Sada Rumunska lovačka avijacija osim MiG-21 ima 17 jednoseda F-16AM i dvoseda F-16BM koji su nabavljeni polovni iz Portugala i u dežurstvu su od 2019. Zatim, čeka se na prijem 32 aviona F-16AM/BM čija je nabavka ugovorena iz norveških viškova.


Prošlog meseca uz zvaničnu informaciju o tome da su prizemljeni MiG-21 najavljeno je da će se ubrzati proces nabavke F-16, ali očigledno za to treba vreme, a jedna jedina eskadrila nije dovoljna za odbranu Rumunije u uslovima ratne krize na njenim granicama.


Rumunski MiG-21 modernizovani su izraelskom elektronikom i dovedeni su u nivo taktičkih odlika koji može da se proedi sa F-16A/B prve generacije.

Borbeni avioni F-16 i MiG-21 na zajedničkom zadatku (foto: mapn.ro)

Ugrađen je radar Elta EL/M-2032. Kabina je potpuno preoblikovana i analogni instrumenti su izbačeni u korist višenamenskih ekrana, uređaja za prikaz slike u visini očiju piota (tzv. HUD), novih komandni leta i nišanskim sistemom na pilotskoj kacigi.


Avion ima savremeni navigacijski sistem. Za samodbranu LanceR ima izraelski signalizator radarskog ozračenja i infracrvene i radarske mamce.


Kroz modernizaciju od 1995. do 2002. prošlo je 111 MiG-21, ali većina je do sada prizemljena zbog isteka životnog veka ili je uništena u udesima. Rumunija je prve MiG-21 uvela u naoružanje 1962. godine. Sada lete avioni nabavljeni 1970-tih godina.


bottom of page