top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

SAD odobrile Austriji prodaju 12 helikoptera Blek hok

06/06/2024

S-70A Blek hok oružanih snaga Austrije (foto: airpower.gv.at)

Američki Stejt department odobrio je Austriji prodaju eskadrile od 12 transportnih helikoptera UH-60M Blek hok (Black Hawk) u poslu čija će ukupna vrednosti dostići oko 950 miliona američkih dolara.


Nabavka je obavljena u sklopu posebnog Pentagonovog programa prodaje vojne opreme (Foreign military sales) u kojoj budući korisnik pregovara direktno sa američkom vojskom, a tamošnja vojna administracija dalje sa proizvođačem.

 

Austrija nije članica NATO zbog politike vojne neutralnosti, ali sa tim vojnim savezom ostvaruje bliske veze kroz program Partnerstvo za mir i učešće u misiji Alijanse na Kosovu. Stejt department je odlučio da odobri prodaju tih letelica ocenjujući da će to ojačati austrijsku vojsku i tako uvećati političku stabilnosti i ekonomski napredak Evrope.

 

Takođe se računalo da će opremanje austrijske vojske tim helikopterima povećati interoperabilnost sa vojskom SAD (mogućnost zajedničkog delovanja) u budućim zajedničkim aktivnostima.


Pretpostavlja se da Austrija neće imati problema sa prijemom i eksploatacijom UH-60M jer već koristi devet letelica tog tipa, u starijoj verziji, a takođe ima značajna iskustva sa drugim američkim helikopterima poput OH-58 i UH-1N.


Kako navode specijalizovani portali, osim letelica Austrija će za tu sumu dobiti i obuku i logističku podršku, kao i 26 motora 17 sistema za upozorenje AN/AAR-57 i drugu naprednu avioniku.

 

Paket uključuje i sistem za otkrivanje izvora radarskog zračenja kao i isti takav sistem za detekciju laserskog zračenja što je napravljeno da poveća šanse posade da otkrije eventualnu pretnu iz vazduha ili sa zemlje.

 

Austrijanci će moći da računaju i na ugradnju savremenih navigacionih uređaja, radarskih daljinomera, odnosno visinomera, što je veoma bitno za helikoptere koji pokušavaju da slete u uslovima smanjene vidljivosti.

 

Helikopteri koje je Austrija naručila imaće i uvećanu balističku zaštitu posade ali i unutrašnjih rezervoara od dejstva pešadijskom municijom sa zemlje, a pojedine letelice imaće mogućnost ugradnje nosača konopca za brzo spuštanje specijalaca kao i nosila za transport ranjenika.

 

Proizvođač garantuje i komplet rezervnih delova, opremu i kacige za posadu, alate za održavanje, transfer znanja austrijskim inženjerima i tehničarima i opremu za obuku pilota.

 

Do sada su SAD kroz taj program prodale čak 88 UH-60 u M varijanti, za ukupnu sumu od 6,15 milijardi američkih dolara. Zemlje koje su na isti način nabavile te helikoptere su Katar, Tunis, Meksiko, Letonija, Hrvatska, Grčka, Jordan i Australija.

 

Postoji veliko interesovanje Švedske, najmlađe članice NATO, da takođe nabavi 12 letelica tog tipa i očekuje se da će Stejt department i toj zemlji odobriti prodaju.


Helikopter UH-60 Blek hok počeo je da leti pre pola veka a u aktivnoj upotrebi je od 1979. godine. Trenutno ga koriste vazduhoplovstva 30-ak zemalja. Tokom tog perioda UH-60 je doživeo brojne izmene i modernizacije od kojih su neke bile serijske a neke su prilagođavane zahtevima konkretnog kupca.

Comments


bottom of page