top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Podrška SAD za razvoj baze Jug i angažovanje srpskih specijalaca u Africi

08/06/2021

Američki, srpski, bugarski, crnogorski i makedonski vojnici na vežbi "Platinasti vuk" u bazi Jug kod Bujanovca (foto: mod.gov.rs)

Američka Kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC - Office for Defense Cooperation) bavi se saradnjom Vojske Srbije sa Pentagonom. Na vrhu liste prioriteta je razvoj baze Jug kao centra za obuku, a novina je saradnja u podršci Srbiji za razmeštaj snaga za specijalne operacije u međunarodnoj misiji u Africi, otkriva u intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu šef ODC u Srbiji potpukovnik Aleksandro Pedraza.


Veći deo američkih vojnih donacija u tehnici usmeren je na taj centar. Pedraza kaže da su Vojsci Srbije ranije donirana terenska vozila HMMWV u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara. On dodaje da je Ministarstvo odbrane Srbije odlučilo da uđe u direktne nabavke HMMWV od proizvođača AM Dženeral.

Potpukovnik Aleksandro Pedraza

"Ministarstvo odbrane Srbije se opredelilo za drugačiju opciju nabavke, a to je direktna komercijalna prodaja. To znači da se proizvođač i ministarstvo direktno pregovaraju. Kada se na taj način kupuje američka oprema, ODC u skladu sa zakonskim odredbama nije uključen" kaže Pedraza.


Praćenje procedura dogovaranja donacije, proizvodnje HMMWV i primopredaja vozila samo je jedan od zadataka koje ODC obavlja u okviru ambasade SAD u Beogradu.


Šta je glavni zadatak ODC u Srbiji?

Obavljamo sve aktivnosti iz domena bilateralne odbrambene saradnje sa Srbijom uključujući upravljanje fondovima pomoći koje finansira vlada SAD poput Finansiranja inostranih vojski (FMF - Foreign Military Financing) ili fondova Globalne inicijative za mirovne operacije (GPOI - Global Peace Operations Initiative).


Kancelarija takođe realizuje kupovinu odbrambenih artikala SAD za Srbiju kroz program Inostranih vojnih prodaja (FMS - Foreign Military Sales), planira i pruža podršku srpskom učešću u vežbama i aktivnostima pod vođstvom, podržava učešće SAD u aktivnostima pod vođstvom Srbije i upravlja programima međunarodne obuke i obrazovanja za studente iz Srbije u SAD ili u Srbiji.


Naša uloga takođe obuhvata i upravljanje programom državnog partnerstva sa Ohajom. U proteklih 12 godina, Kancelarija za odbrambenu saradnju realizovala je oko 28 miliona dolara direktne pomoći Vojsci Srbije.

Marinski korpus SAD i specijalne snage Vojske Srbije na vežbi "Platinasti vuk" u bazi Jug kod Bujanovca (foto: dvidshub.net/Sgt. Sara Graham)

U čemu je razlika između vaše kancelarije i kancelarije vojnog atašea SAD u Beogradu?

Kancelarija vojnog atašea zvanično diplomatski predstavlja našeg ministarstva odbrane, sekreterijate vidova (kopnena vojska, ratna mornarica i ratno vazduhoplovstvo), i naše vojno rukovodstvo.


Oni predstavljaju vojsku kao instituciju i služe ambasadoru kao glavni vojni savetnici. ODC pripada Evropskoj komandi oružanih snaga SAD u Evropi (EUCOM), potčinjen je ambasadoru SAD i radi na sprovođenju bezbednosne saradnje i pružanja podrške.


Šta su vaši prioriteti i ključni projekti u Srbiji?

Posvećeni smo pružanju podrške srpskim odbrambenim reformama koje doprinose većoj profesionalnosti i efektivnosti institucije i koje će pomoći jačanje kontinuiranog kapaciteta Srbije da izvozi stabilnost regionalno i globalno.


Naši sadašnji prioriteti su razvoj baze Jug kao glavnog centra za obuku zasnovanog na visokim standarima koje koristi NATO i američka vojna infrastruktura, opremanje i obuka inžinjerijske čete opšte namene uvežbane za izgradnju i opravku poletno-sletnih staza, aerodromskim manevarskih površina i puteva, podrška srpskom vojnom sanitetu za učešće u međunarodnim operacijama i u okviru Balkanskih medicinskih snaga.


Centar za obuku za multinacionalne operacije baza Jug je dobar primer bezbednosne pomoći i programa saradnje zasnovanog na partnerstvu sa Nacionalnom gardom Ohaja.


Upravo sada pomažemo u opremanju čete srpskih inžinjeraca kako bi podržali nameru Srbije da ih uputi u međunarodne operacije. Naša pomoć uključuje skupocenu mašineriju za inžinjerce i obuku neophodnu za korišćenje opreme.


Do sada smo pružili oko 6,7 miliona dolara direktne pomoći samo bazi Jug. U opremu spadaju medicinski simulatori, simulatori vožnje, HMMWV-iji, oprema za naprednu obuku, simulatori za snajperiste i savremeni sistem meta za bojeva gađanja na poligonu.


Takođe smo pružuli stručna znanja iz oblasti upravljanja poligonom, i upravljanje vezbalištem, i spremamo se da povećamo tu pomoć iduće godine.

Kontrola nereda deo je priprema za učešće u mirovnim misijama u bazi Jug (foto: dvidshub.net/Sgt. Derrick Irions)

Kako ocenjujete odbrambenu saradnju sa Srbijom?

Srbija je stručan i profesionalan partner. Naša odbrambena saradnja je efikasna, ali mi kontinuirano radimo zajedno na tome da prepoznamo oblasti za njeno unapređenje.


Nadamo se unapređenju saradnje. Verujemo da možemo prepoznati oblasti bezbednosti saradnje zasnovane na zajedničkim bezbednosnim interesima. U njih spadaju međunarodne i mirovne misije, povećana saradnja vojnih saniteta, inžinjerije, logistike i zadaci iz domena mirovnih operacijama bez upotrebe smrtonosnih sredstava.


Kakve vrste programa obrazovanja i vežbi su sprovedene sa Vojskom Srbije do sada?

VS učestvuje u širokom spektru aktivnosti, od obrazovnih kurseva za mlađe oficire pa sve do našeg najvišeg profesionalnog vojnog obrazovanja za buduće generale. VS takođe upućuje svoja uniformisana i civilna lica na obrazovanje usmereno na razvoj institucionalne funkcionalnosti poput budžeta i upravljanja materijalnim resursima.


U protekle dve godine sproveli smo obiman niz vežbi. U njih spadaju multinacionalne vežbe, vežbe iz domena mirovnih operacija i sajber odbrane, vazduhoplovne operacije traganja i spasavanja, razmenu vojnih sveštenika i drugo.


Takođe sprovodimo planske sastanke za velike vežbe. Iako je došlo do određenih poremećaja zbog pandemije, nastavili smo sa sprovođenjem aktivnosti unutar i van Srbije.


Ove godine planiramo mnogobrojne aktivnosti uz odgovarajuće mere za prevenciju COVID-19. Takođe radimo na izvođenju bilateralne vežbe sa Srbijom ove godine i sagledavanju novih načina na koji bi mogli da podržimo Srbiju u razmeštanju snaga za specijalne operacije u međunarodne misije u Africi.

Zašto su baš mirovne misije jedna od ključnih oblasti saradnje sa VS?

U interesu je i SAD i Srbije da izvoze bezbednost širom sveta, jer je priroda globalnih mreža međusobne povezanosti takva da nestabilnost jednog mesta može brzo da utiče na druga. Sjedinjene Države i Evropa su u boljem položaju kada smo u mogućnosti da zajedno radimo u duhu harmonije.


bottom of page