top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

SAD uputile dodatne borbene avione u Rumuniju

12/02/2022

Borbeni avioni F-16C američkog RV po sletanju u 86. vazduhoplovnu bazu u Borčei (foto: mapn.ro)

Ratno vazduhoplovstvo SAD uputilo je dodatne borbene avione u Rumuniju kako bi osnažilo zaštitu vazdušnog prostora istočnog krila NATO. Pojačanja su stigla 11. februara, istog dana kada je Vašington saopštio da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu u bilo kom momentu.


Prema navodima Ministarstva odbrane Rumunije komanda američkog RV za Evropu (USAFE) prebacila je iz nemačke baze Špangdalem u 86. vazduhoplovnu bazu u Borčei osam borbenih aviona F-16 i 150 pratećeg osoblja.


Oni će u naredne dve sedmice zajedno uvežbavati zaštitu vazdušnog prostora sa rumunskim kolegama koji raspolažu sa letelicama istog tipa.


"Dodatni avioni i posada će blisko sarađivati sa saveznicima u crnomorskom regionu kako bi pojačali bezbednost regiona tokom aktuelnih napetosti prouzrokovanih ruskim gomilanjem vojnih snaga blizu Ukrajine" saopštila je USAFE.

Vazduhoplovna baza u Borčei 11. februara (foto: mapn.ro)

U bazi u Borčei se već nalaze četiri borbena aviona F/A-18 Hornet američke ratne mornarice sa pratećim osobljem od pedeset ljudi. Taj sastav je stigao u Rumuniju 8. februara i planirano je da ostane devet dana.


Pored američkih aviona, u Rumuniji se nalazi i četiri italijanska lovca Tajfun sa pratećim osobljem od preko 100 ljudi koji se nalaze na redovnoj rotaciji u okviru NATO er polisinga.


Četiri Tajfuna španskog ratnog vazduhoplovstva u okviru NATO er polisinga doputovala su 11. februara i u Bugarsku.


Holandija je nedavno najavila da namerava da uputi borbene avione F-35 u Bugarsku kao deo napore za privremeno jačanje NATO snaga u tom delu Evrope.


Američke vazduhoplovne snage u regionu prisutne su i na moru.


U Jadranu se nalazi nosač aviona Hari Truman koji je nedavno širom Balkana izveo vežbu "Udar Neptuna 2022". Ovaj brod trenutno je u splitskoj luci.コメント


bottom of page