top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Severna Makedonija nabavlja još 25 oklopnjaka JLTV

18/03/2024

JLTV u regionu koriste Slovenija, Crna Gora,Severna Makedonija i Rumunija (foto: oshkoshdefense.com)

Američki Stejt Department odobrio je prodaju dodatnih 25 lakih oklopnih vozila JLTV Oškoš, Armiji Severne Makedonija, saopštila je agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA).


Poslednju nabavku čini 18 vozila M1278A1/A2 HGC ( Heavy Gun Carrier) i 7 M1280A1/A2 GP ( General Purpose). Na vozila sa oznakom HGC mogu da se postave brojni sistemi naoružanja kao što su daljinski upravljive borbene stanice sa mitraljezima M240B kalibra 7,62 i M2A1 Brauning u kalibru 12,7 milimetara, zatim automatski bacači granata Mk19 kalibra 40 mm i lansere protivoklopnih raketa Džavelin.


Severna Makedonija kupuje JLTV-ove i oklopne transportere Strajker za učešće lake pešadijske bataljonske grupe u operacijama NATO i vojnim vežbama sa savezničkim zemljama. Drugi korisnici u regionu su Slovenija, Crna Gora i Rumunija.


Dodatna vozila podići će severnomakedonski arsenal JLTV-a na ukupno 96 naručenih komada i to: 66 M1278A1/A2 HGC, 24 M1280A1/A2 GP i 6 M1281A1/A2 CCWC ( Close Combat Weapons Carrier). Ukupna vrednost vozila, dodatne opreme, rezervnih delova i obuke za vozače i mehaničare je 111 miliona dolara.


Iskrcavanje JLTV-ova u luci Aleksandropolis na severu Grčke (foto: dvidshub.net)

Među naručenom opremom nalaze se daljinski upravljive borbene stanice CROWS ( Common Remotely Operated Weapon Stations ), mitraljezi M240B kalibra 7,61x51mm, teški mitraljezi za blisku borbu M2A1 kalibra 12,7x99 mm, automatski bacači granata Mk19 Mod III i nosač naoružanja Mk93 na koji mogu da se montiraju teški mitraljezi i bacači granata sa municijskim kutijama.


Armija Severne Makedonija naručila je i čitav niz opreme za navigaciju i telekomonikacije, uređaje protiv ometanja, dodatke za zaštitu nišandžije na kupoli vozila i opremu protiv ometanja radio veze i navigacije.


Kako je Oškoš JLTV vozilo poznato po principu lake i brze zamene oštećenih delova, čak i motora, na terenu, Vlada u Skoplju naručila je i opremu za ove namene, ali nema podataka u kojoj količini.


Vozilo JLTV ( Joint Light Tacticak Vehicle) je lako oklopno vozilo namenjeno pešadijskim i izviđačkim jedinicama, kao i specijalnim snagama. U Vojsci SAD već nekoliko godina ovo vozilo uvodi se kao zamena za oklopljene Hamere i vozila MRAP ( Mine Resistant Ambush Protected), iako će neka od ovih vozila ostati u upotrebi.


Glavne prednosti vozila jesu velike manevarske sposobnosti, modularni sistem zaštite, mogućnost postavljanja različitih tipova naouružanja i dodatne opreme i brza terenska zamena delova vozila koji su oštećeni u borbi.


Ukoliko se ostvare svi planovi, odnosno isporuči sve ono što je odobrila Vlada SAD, Armija Severne Makedonije će imati 96 JLTV-a i 45 Strajkera u više varijanti.



bottom of page