top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Slovensko bratstvo 2019, Rusi opet bez Specnaza


27/06/2019

Multinacionalna vojna vežba "Slovensko bratstvo 2019" Srbije, Rusije i Belorusije bila je najsadržajnija od svih koje su tri zemlje do sada održale u Srbiji. Za razliku od Beograda i Minska koji na vežbi učestvuju sa specijalnih jedinicama, Moskva šalje vazdušno-desantnu pešadiju.

Vežba "Slovensko bratstvo 2019" (foto: mod.gov.rs)

Specijalna brigada Vojske Srbije je na ovogodišnjoj vežbi prikazala sadržajnije vojne operacije u borbi protiv terorizma nego ranije, i to na više lokacija u Kovinu, vojnim kompleksima "Orešac" kod Bele Crkve "Peskovi" kod Velikog Gradišta koji je udaljen 4 kilometra od granice sa Rumunijom, zemljom članicom NATO.


Tema vežbe bila je "Multinacinalne snage u protivterorističkoj operaciji". Politički korektno definisano je protiv koga se bore pripadnici tri vojske ali scenario na terenu podseća na borbu protiv konvencionalnih oružanih snaga sa nekim elementima protivterorističke taktike.

U Kovinu je izvedena kombinacija specijalnih i vazdušno desantnih operacija. Ruski, srpski, beloruski i mešoviti belorusko-srpski timovi izveli su specijalni desant na izabrane tačke i blokirali su zamišljene terorističke snage na aerodromu Kovin.


Zatim je izvršen klasični padobranski desant pripadnika tri vojske kao i tri oklopna borbena vozila BMD-2 naoružana topom kalibra 30 mm. Zatim je usledio frontalni juriš na neprijateljske snage. Taj deo vežbe podsećao je na taktiku sovjetskih snaga iz hladnoratovske ere kada su ovladale desantiranjem borbenih vozila i teže ratne tehnike.

Vojska Srbije je pokazala i kako izgleda sadejstvo sa drugim delovima vojske, pa je ove godine osim avijacije na vežbi učestvovala i Rečna flotila.


Na vojnom kompleksu "Peskovi" izvedena je taktička vežba sa bojnim gađanjem uz korišćenje svog naoružanja specijalnih jedinica, osim opreme za noćnu borbu.

Izveden je specijalni padobranski desant, a pred početak napada srpski specijalci su precizno gađali iz lakog minobacača kalibra 60 milimetra i automatskog bacača granata.

Rusi su dejstvovali iz bacača granata montiranog na oklopno vozilo Ris ( italijanski IVECO napravljen za rusku vojsku), a sve tri zemlje su imale više snajperskih parova koji su neutralisali mete koje su predstavljale teroriste.


Osim guseničara BMD-2, standardnog sredstva desatne pešadije, koristili su oklopni transporter točkaš BTR-82А naoružan topom 30 mm. Rusi su u Srbiju doneli novi sistem modernizacije za pušku AK-74M, koji izgleda slično kao zapadni modeli sa šinama za kačenje optičko-elektronskih i laserskih nišana. Na vežbi su imali kolimatorske optičke nišane.


Sa druge strane, pripadnici Vojske Srbije su imali najnovije uniforme, šlemove i balističke borbene prsluke domaće proizvodnje, domaći automatski bacač granata i minobacač. Srpski specijalci odnedavno imaju borbene patike LOVA američke proizvodnje, puške FN SCAR iz Belgije, finske snajpere SAKO TRG 22, optika je iz Kanade, SAD i Švedske. Zato su izgledali izuzetno savremeno čak u poređenju sarRuskim desantnicima koji su nosili najnoviju opremu Ruske proizvodnje.


Srpske snage na vežbi koristile su laka oklopna vozila HMMWV koja su donacija SAD, ali sa domaćim mitraljezima kalibra 7,62 i 12,7. Obzirom da se radi o naoružanju koje je izrađeno po licenci nabavljenoj iz SSSR-a municija je unificirana sa kolegama sa istoka.


Na poligonu Orešac srpski specijalci su pokazali umeće gađanja na velikim daljinama, a zajedno sa kolegama iz Belorusije imali su i jedan mešoviti tim koji je zajedno dejstvovao bojevom municijom na bliskom odstojanju i potvrdili su visok stepen uvežbanosti i međusobnog poverenja.


Zašto nema Specnaza?

Slovensko bratstvo je održano peti put, a za poznavaoce vojnih prilika neobično je da pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije i Oružanih snaga Belorusije vežbaju sa ruskom vazdušno desantnom pešadijom koja ima sasvim različitu obuku, organizaciju, opremu i taktiku.


Specijalne snage u svim vojskama, pa i ruskoj, namenjena su pre svega za razne vrsta izviđanja i diverzije, protivteroristička i protivpobunjenička dejstva, tzv. specijalno ratovanje, dok je vazdušno-desantna pešadija jedinica za kovencionalnu borbu, u Ruskom maniru rečeno “na liniji fronta”. Jedina razlika u odnosu na obični pešadiju je što se, konkretno kod Rusa, desantira iza neprijateljskih linija i načelno se bori do spajanja sa glavninom snagam kopnene vojske koje istvoremeno kreću u ofanzivu.


Vazdušno-desantna pešadija izvodi klasične masovne pešadijske napade sa borbenim vozilima porodice BMD uz podršku minobacača 82mm i 120 mm, artiljerije uključujući haubice 122 mm i višecevne lansere raketa koj su organski deo vazdušno-desantnih jedinica.


Specijalci mahom deluju u malim timovima, ne više od desetak ljudi, i to je praksa i u Americi, evropskim vojskama, Vojsci Srbije, kao i u Oružanim snagama Ruske Federacije, ali ruska vazdušno-desantna vojska organizivana je u krupne formacije, u divizije sastavljene od pukova. Pojednostavljeno rečeno kada Srbi u Belorusiju pošalju na teren desetak ljudi može da krene vežba, a Rusi desantiraju stotine.


VS sarađuje sa specijalcima iz drugih zemalja

Osim serije vežbi Slovensko brastvo, Vojska Srbije ima razvijenu saradnju sa specijalnim jedinicama drugih zemalja, pre svega iz okruženja.


Pre nekoliko godina, na vojnom kompleksu "Orešac" izvedena je multinacionalna vežba specijalnih snaga balkanskih zemalja "EAGLE 2013".


Prošle godine je Specijalna brigada imala zajednički vežbu sa specijalcima grčke vojske Falkon 2018, a zatim su srpski specijalci učestvovali na multinacionalnoj vojnoj vežbi specijalnih jedinica SOFEX Salamis Storm 2018, sa kolegama iz Grčke, Bugarske i Rumunije.


Vojska Srbije, odnosno bataljon vojne policije specijalne namene "Kobre" ove godine imao je zajedničku obuku sa pripadnicima "Mornaričkih foka" specijalne jedinice iz Američke ratne mornarice.


Obuka, čiji je domaćin bila Specijalna antiterostička jedinica MUP-a Srbije SAJ, trajala je mesec dana u bazi 13. maj kod Batajnice.


Takođe, zanimljivo je da srpski SAJ ima saradnju sa specijalnim snagama ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, takozvanim policijskim Specnazom.


Ruski vojni specijalci, poznatiji kao Specnaz su pod komandom GRU - vojne obaveštajne službe i o njima se retko govori u javnosti.


bottom of page