top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Srbija gasi požare u regionu

08/08/2021

H-145H MUP-a Srbije zahvata vodu sa podvesnim vedrom kod sela Trabotivište na istoku Severne Makedonije (foto: Balkanska bezbednosna mreža/Dragan Cvetić)

Srbija u borbi protiv požara angažuje policijske helikoptere AB 212 i H145M koji su sa zadataka kod kuće otišli u Severnu Makedoniju i najavljeno je da će novi zadatak dobiti u Grčkoj.


U Vojsci Srbije (VS), policiji i ostalim državnim organizacijama Srbije nema namenskih protivpožarnih letelica, ali korisno mogu da posluže helikopteri sa vedrima za vodu.


Helikopteri srpske policije pritekli su u pomoć Severnoj Makedoniji koja se suočila sa šumskim požarima. Dva AB 212 i jedan H145M izbacila su na teren zahvaćen požarom preko 200 tona voda. Jedna Gazela korišćena je za pomoćne zadatke izviđanje i prevoženje.


Prirodna katastrofa ugrozila je makedonska sela i tri policijske letelice i makedonski vojni helikopteri (dva Mi-17 i jedan Mi-8MT od kojih je jedan svaki dan angažovan) sačuvali su sela. To nije senzacionalistički novinarski ton već stvarno stanje prilika na terenu gde je vatra zahvatila hiljade hektara šume.


Pre odlaska na akciju kod južnog suseda policijski piloti i tehničari imali su posla kod kuće. gasili su požar na Mokroj gori 2. avgusta. Sledećeg dana preleteli su na makedonski aerodrom Petrovec i sa helidroma na terenu leteli su od 4. do 7. avgusta.


Prvi teren je bio rejon Kumanova kod sela Kokino. Zatim su prebačeni na istok u okolinu Pehčeva i Berova.

AB-212 Helikopterske jedinice MUP-a Srbije u akciji gašenja požara u Severnoj Makedoniji 6. avgusta (foto: Balkanska bezbednosna mreža/Dragan Cvetić)

U podvesnom vedru za vodu AB 212 mogu da zahvate oko 1.200-1.300 litara vode. Manji H145M ima vedro koje iz reke ili jezera u blizini požara može da "pokupi" 800-1.000 litara vode. Vedra su poznata po imenu bambi bakit (Bambi Bucket) što je marketinško ime za seriju proizvoda jedne kanadske firme prenetu na sve slične proizvode na svetskom tržištu.


U pripremi akcije gašenja traži se pogodna reka ili jezero što bliže mestu požara. Za situacije kada nema izvora MUP Srbije ima pokretne bazene za 20 tona vode. Cilj posada je da skrate na minimum vreme između naleta sa vodenom bombom.


U gašenju požara na makedonskom istoku reka Bregalnica sa par decimetara dubine nije bila pogodna i zato su iskorišćene jame na terenu duboke 10-15 m.


Meštani su na nekoliko desetina metara od reke vadili pesak i ostavili su jame koje su vremenom postale jezerca i sada su korisno poslužile da se zahvati voda za gašenje požara.


Makedonska Direkcija za zaštitu i spasavanje ima tri namenska protivpožarna aviona Er Traktor (Air Tractor) AT-802A, ali zbog problema sa ugovaranjem redovnog održavanja nisu leteli prošle i ove sezone.


Iz regiona pomoć nije lako dobiti jer su avioni prezauzeti.


Hrvatska koja ima najveću protivpožarnu avijacijsku jedinicu sa šest namenskih aviona Canadair CL-415 i sa AT-802 zauzeta je kod kuće i u Turskoj, Grčkoj i Makedoniji.


U Nišu je 2014. formiran Humanitarni centar kao zajednički poduhvat Rusije i Srbije čija je puna uloga trebala da se pokaže u situacijama kao što su senzonski požari, ali za sada nema vesti da će se nešto preduzeti.


Na aerodromu Niš trenutno nema ruskih protivpožarnih letelica koje su ranijih godina dolazile da gase požare ili su bile u dežurstvu. Planovi da se će Rusko ministarstvo za vanredne situacije preko humanitarnog centra u Nišu, zajedničkog projekta Srbije i Rusije, poslati podršku nisu ostvareni.


Pomoć Srbije brzo je došla u Severnu Makedoniju, ali u međuvremenu požari u Grčkoj dostigli su razmere bez presedana. Osim grčke avijacije koja čini sve šta može sa flotom namenskih protivpožarnih aviona CL 415 i ostalih letelica koje mogu da istresu vodeni tovar.


Avioni pristižu u pomoć Atini iz prijateljskih zemalja i policija Srbije pridružiće se velikoj međunarodnoj akciji 9. avgusta sa dva AB 212 i jednim H145M koji su samo na kratko bili kod kuće u matičnoj bazi na beogradskom aerodromu.


Comments


bottom of page