top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Srbija i Mađarska se pridružuju naporima EU u gašenju požara u Sloveniji

22/07/2022

Vatrena stihija na Krasu (foto: slovenskavojska.si)

Slanjem dva policijska helikoptera sa pratećim osobljem za gašenje nezapamćenih požara u Sloveniji, Srbija se priključila naporima Evropske unije da obuzda vatrenu stihiju u toj zemlji, a isto je odlučila i Mađarska. Time je broj angažovanih država u Sloveniji porastao na pet. U okviru EU mehanizma civilne zaštite tamo se već nalaze protivpožarne snage tri zemlje: Slovačke, Austrije i Hrvatske


Požari i ovog leta besne širom regiona i južne Evrope.


Sloveniju su pogodile do sada nezabeležene vatrene stihije sa epicentrom na zapadu zemlje u regionu Karsa. Požari su rašireni i sa italijanske strane granice. Vatra u tom području izaziva i detonacije zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Prvog i Drugog svetskog rata.


Kao i prošle godine, nacionalni kapaciteti za borbu protiv požara nisu dovoljni pa druge zemlje regiona stižu u pomoć samoinicijativno ili putem EU mehanizma civilne zaštite.

Posade vojnih i policijskih helikoptera na protivpožarnom zadatku (foto: slovenskavojska.si)

Srbija je je postala četvrta zemlja koja se bori sa požarima u Sloveniji i uputila dva helikoptera Augusta Bel 212 sa bambi vedrima kapaciteta 1.5 tona vode uz posadu i prateće osoblje koju čini trinaest osoba. Mađarska kao peta je takođe odlučila da uputi helikoptere Mi-17.


Prethodno su preko EU mehanizma civilne zaštite angažovane tri zemlje: po jedan helikopter uputile Slovačka (vojni Blek Hok), Austrija (policijski H-125) i Hrvatska (vojni Mi-17). Zagreb je poslao i jedinicu vatrogasaca i protivpožarni avion Kanader CL-415.


Premijer Slovenije Robert Golob se zbog toga danas javno zahvalio šefovima država Slovačke, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Srbije.


Slovenija je na gašenju požara angažovala helikoptere vojske i policije, avione Pilatus i vatrogasne jedinice na zemlji.


Napora u borbi protiv požara u regionu koordiniše EU Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije (ERCC). Centar u okviru rescEU zajedničkih resursa za vanredne situacije raspolaže sa protivpožarnim letelicama koje su deklarisale članice EU.

Slovački UH-60 Blek Hok u Sloveniji (foto: witter.com/govSlovenia)

Ovo nije prvi put da zemlje regiona iskazuju međusobnu solidarnost. Prošle godine čak 27 zemalja zajedno je gasilo požare širom Balkana.


Srbija je, na primer, sa dva helikoptera MUP-a gasila požare u Severnoj Makedoniji a potom u najugroženijim područjima Grčke.


Slovenija je prošle godine takođe gasila požare u Severnoj Makedoniji, a 2014. pomagala Srbiji tokom katastrofalnih poplava. Sa vojnim helikopterom Kuguar evakuisano je stanovništvo i dostavljana pomoć u pogođena područja u slivu Save i Drine.


Interaktivnu mapu sa aktuelnim požarima u Sloveniji i celom regionu možete videti ovde.




bottom of page