top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Srbija ne povećava broj kasarni - objavljen novi spisak vojnih objekata

30/04/2024

Kasarna Dedinje (foto: vs.rs)

Vojska Srbije ima 54 kasarne, 5 vojnih aerodroma, 122 vojna kompleksa i 74 vojna objekata i grupa vojnih objekata, 7 domova vojske i jedan vazduhoplovni zavod, objavljeno je u Službenom vojnom listu 13/24.


Broj kasarni isti je kao i 2019. godine i ovaj podatak je u suprotnosti sa najavama zvaničnika o vraćanju obaveze služenja vojnog roka za šta najviše nedostaju infrastrukturni objekti.


Takođe, na spisku nema kasarne u Priboju, iako je početak njene izgradnje najavljen za ovu godinu.


U Službenom vojnom listu ( SVL) objavljena je “Odluka o određivanju spiska vojnih objekata i kompleksa”, gde se nalazi lista kasarni, vojnih aerodroma, vojnih kompleksa, vojnih objekata i grupa vojnih objekata i oni su svrstani u 26 garnizona i garnizonskih mesta.


Kasarne nose imena važnih istorijskih ličnosti, poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije 1999. godine, narodnih heroja iz Drugog svetskog rata i poznatih vojskovođa i ratnika iz Prvog svetskog rata, srpsko-turskih ratova i 1. i 2. srpskog ustanka.


Imena ukupno 13 narodnih heroja stoje u nazivima 11 kasarni širom Srbije, 

jednog vojnog objekta ( “Viktor Bubanj” u Zemunu) i jednog vazduhoplovnog zavoda ( “Moma Stanojlović” u Batajnici).


Vojni objekti i kompleksi uglavnom nose imena po nazivu ustanove koja se tu nalazi, ulici ili geografskom toponimu.


Zanimljivo je da za razliku od ranije prakse iz vremena Vojske Jugoslavije i Jugoslovenske Narodne Armije kada je u najvećem broju garnizona postojao i Dom vojske ili armije, sada na 26 garnizona dolazi samo 7 domova vojske.


Prethodni spisak vojnih kompleksa objavljen je u martu 2019. godine kada su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imali 54 kasarne, 128 vojnih kompleksa, 87 vojnih objekata, 4 vojna aerodroma i 7 domova vojske.


Nova kasarna otvorena je u Loznici 2019. godine nosi ime “Podnarednik Momčilo Gavrić”. Radovi na renoviranju završeni su je 2024. godine i u kasarni je smešten 111. pešadijski bataljon.


Takođe, vojni kompleks “Ečka” sada je promenio ime u vojni aerodrom “Ečka”.


Vojska Srbije unificirala je označavanje vojnih objekata 2018. godine odlukom koju je potpisao tadašnji načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković ( SVL 25/18). Tada je određeno da vojska ima kasarne, vojne aerodrome, vojne komplekse i vojne objekte.


Do 2018. zvanično su postojala osim ove četiri vrste, objekti posebne namene, stacionarni centri veze, izdvojeni objekti, vojni poligoni, strelišta - što je, s obzirom da registar nije vojna tajna, ukazivalo šta se nalazi u određenim vitalnim objektima. Ovaj princip nasleđen je od Vojske Jugoslavije i Jugoslovenske narodne armije.


Pre odluke iz 2018, poslednja velika promena dogodila se 2008. godine kada je tadašnji načelnik Generalštaba general potpukovnik Zdravko Ponoš doneo odluku ( SVL 02/08) o promeni naziva kasarni. Tada su nauštrb nekoliko narodnih heroja iz Drugog svetskog rata i geografskih toponima, kasarne dobile imena srpskih vojskovođa i poznatih ratnika iz nacionalne istorije, od Stefana Nemanje ( Raška ) do Radovana Medića ( Batajnica ) koji je poginuo 1999. godine.

bottom of page