top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Srpske haubice za Brazil

18/08/2023

Samohodna habuica Nora-B52 u Arizoni (foto: yugoimport.com)

Na tenderu za nabavku 36 samohodnih haubica kalibra 155 mm za oružane snage Brazila učestvovaće javno preduzeće JUGOIMPORT-SDPR sa ponudom za Noru-B52. Proceduru vodi komisija za nabavke za brazilsku kopnenu vojsku koja je locirana u Vašingtonu (Comisión del Ejército Brasileño en Washington) zadužena za ugovore u inostranstvu.


Do 17. avgusta bio je rok za odgovor na zahtev za dostavljanje tehničkih informacija i ponuda. Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači - francuski Nekster sa samohotkom CAESAR, švedska podružnica britanskog BAE sa haubicom Arčer i izraelska firma Elbit sistem sa oruđem ATMOS. To su favoriti sa vrha liste, ali na tederu će učestvovati i turska firma MKE sa haubicom Javuz, kineski Norinko sa SH-15 i slovačka Konštrukta sa haubicom Eva.


Brazilci traže da novi artiljerijski sistem kalibra 155 mm ima cev dužine 52 kalibra i postiže domete od preko 40 km. Haubica mora da bude izvedena na šasiji češkog kamiona Tatra 815 jer je on izabran i za brazilske višecevne lansere raketa i ostale potrebevojske za teškim vozilima.

Francuska samohodna haubica CAESAR (foto: defense.gouv.fr)

Ranije su Brazilci koristili terenska vozila nemačkog porekla. Nemci su drastično suzili listu zemalja koje su prihvatljive za izvoz njihovog naoružanja i robe dvostruke namene i Brazilci neće dobiti nemačka vozila.


Svi izrađeni primerci haubice Nora-B52 bili su na vozilima ruskog porekla porodice KAMAZ. Jedan primerak usavršenog oruđa Nora-B52 M-21 izrađen je 2021. godine na nemačkom vozilu MAN za potrebe američke vojske za proučavanje savremenih artilkjerijskih sistema155 mm.


Na poligonu Juma Amerikanci su gađali iz Nore-B52 i haubica Arčer, ATMOS 2000 i CAESAR. Oni nisu nameravali da uvedu strano oruđe u naoružanje, ali četiri testirane haubice dobile su dobar marketing jer što je zanimljivo Amerikancima valjda je dobro i za sve ostale.

Samohodna habica Archer (foto: baesystems.com)

Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači - francuski Nekster sa samohotkom CAESAR, švedska podružnica britanskog BAE sa haubicom Arčer i izraelska firma Elbit sistem sa oruđem ATMOS.


To su favoriti sa vrha liste, ali na tenderu će učestvovati i turska firma MKE sa haubicom Javuz, kineski Norinko sa SH-15 i slovačka Konštrukta sa haubicom Eva.Comments


bottom of page