top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Srpske rakete za Grčku

06/07/2022

Prototip višecevnog lansera raketa Tamnava (foto: yugoimoport.com)

Grčka armija je potencijalni korisnik višecevnog lansera raketa Tamnava dometa 70 km i 40 km koji razvija srpsko javno preduzeće Jugoimport-SDPR. Za sada izrađen je prototip tog sistema, a Nacionalna Garda Kipra je naručila jednu bateriju od šest oruđa.


Sada je otvorena tema nabavka Tamnava i za Grčku. Zato je pre mesec dana delegacija iz Beograda bila u Atini i predstavila punudu koja je sada tema analiza u grčkom ministarstvu odbrane i armiji.


Grčka namerava da deo višecevnih lansera raketa RM-70 koje ima razmeštene na ostrvima Egejskog mora pokloni Ukrajini. Za njih je potrebna zamena i to efikasnija i po dometu i vatrenoj moći i izbor možda padne na Tamnavu.


Turska sa zanimanjem prati zbivanja i preduzima vrlo snažan pritisak prema Grčkoj da faktički razoruža ostrvsku odbranu. Lično turski predsednik Tajip Erdogan početkom juna je stavio do znanja Grcima da ne treba da jačaju vojne snage na ostrvima i da će ako to nastave rezultat bili žalostan.


Lanseri RM-70, čehoslovački derivati sovjetskog BM-21 Grad iz šezdesetih godina, dostizali su domet od oko dvadesetak kilometara. amnave na ostrvima imale bi domet na puno mesta duboko u tursko tlo i to bi bio veliki izazov za Tursku politiku i vojsku.

Grčki RM-70 je čehoslovački derivat sovjetskog BM-21 Grad iz šezdesetih godina prošlog veka (foto: army.gr)

Na lansirnim oruđima Tamnava koriste se dve rakete. Jedna je naslednica Orkana koji je Vojnotehnički institut iz Žarkova projektovao osmadesetih godina.


Nova raketa pod nazivom Jerina-2 ima domet povećan sa 50 km na 70 km. Zavisno od potrebe na kraćim dometima sa Tamnave može da se gađa sa raketama G-2000 kalibra 122 mm dometa 40 km.


Obe rakete su projekti beogradske privatne firme EDePro. U Krušiku u Valjevu raketa G-2000 je u serijskoj proizvodnji za strane naručioce. Raketa Jerina-2 još uvek je projekat u razvoju.


Šasija prototipa Tamnave je rusko terensko vozilo KAMAZ 8x8. Iza kabine za posadu je dizalica sa kojom se sa logističkog vozila pretovaraju moduli sa raketama. Ako se koristi Jerina to su dva modula sa po šest raketa, a za G-2000 dva modula za po 24 rakete.


Vozilo KAMAZ ima pancirne ploče koje pružaju zaštitu od dejstva pešadijskog naoružanja i fragmenata artiljerijskih projektila i minobacačkim mina. Na prvi pogled se vidi da se radi o prilagođavanju vozila sa samohodne haubice Nora-B52 155 mm za višecevni lanser raketa.


Kod oba artiljerijska sistema vrlo lako se prema željama naručilaca umesto Kamaza koristiti neko drugo terensko vozilo.


Jedan prototip samohodne haubice Aleksandar ima šasiju izrađenu modifikacijom nemačkog MAN-a. S obzirom da je Grčka na listi zemalja koje naoružavaju Ukrajinu prirodno ruska vozila ne bi bila izbor, a Atina može da izabere vozilo po svojoj proceni i potrebi.


Verovatno je iskustvo Nacionalne Garde Kipra sa haubicama Nora-B52 snažno uticalo na interes Grčke.


Na ostrvu obuka na 24 haubice se provodi dinamično i redovno, a na gađanja dolaze grčki oficiri koji su imali prilike da vide preciznost i funkcionalnost Nora-B52.


bottom of page