top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Stigla prva dva helikoptera H225M za oružane snage Mađarske

18/07/2023

Sletanje H225M na aerodrom u Solniku (foto: honvedelem.hu)

Prva dva srednja transportna helikoptera Erbas H225M isporučena su Mađarskoj. Ministarstvo odbrane te zemlje naručilo je šesnaest letelica 2018. u okviru programa modernizacije oružanih snaga. Time će Budimpešta postojeću flotu transportnih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje postepeno zameniti letelicama zapadne proizvodnje.


Novi helikopteri H225M sa evidencijskim brojevima 70 i 71 stiglo su u bazu Jožef Kiš 86. helikopterske brigade na aerodromu Solnok pravo iz Erbasovog pogona u Marinjanu kod Marseja, Francuska. Dolazak novih letelica obeležen je uz ceremonijalni vodeni pozdrav i u prisustvu čelnika oružanih snaga Mađarske i vazduhoplovaca.

Vodeni pozdrav za H225M u Solnoku (foto: honvedelem.hu)

Nove letelice koristiće se za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje, kao i za specijalne operacije. Pored nabavke novih helikoptera planirana je i modernizacija prateće infrastrukture uz izgradnog novog hangarskog kompleksa.


Mađarska je izabrala Erbas kao strateškog partnera za modernizaciju helikopterske flote. Osim narudžbine 16 H225M kupljeno je i 20 lakih višemenskih helikopteri H145M čija je isporuka započela 2019. godine. Isporučene su sve letelice, a jedna se srušila ovog leta tokom vežbe u Hrvatskoj pri čemu su stradala tri člana posade.


Mađarska je naručila ukupno šesnaest H255M (foto: lhsn.hu)

Na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici mađarske vlade iz zaduženi za namensku industriju u mestu Đula podignut je proizvodni pogon za helikopterske delove koji je počeo sa radom prošle godine.


Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A319 .


Budimpešta je od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške (BMC4I) za PVO na nacionalnom nivou pod nazivom SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center).






bottom of page