top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Strategijski bombarderi B-52 leteće do 2060. godine

29/02/2024

Priprema pred noćno poletanje B-52 (foto: dvidshub.net)

Ako se ostvare novi planovi američke avijacije strategijski bombarderi B-52 ostaće u naoružanju čitav jedan vek.U naoružanje prvi B-52 ušao je 1955. godine, poslednji primerci izrađeni su oktobra 1962. godine. Sada se planira modernizacija i zamena motora koja će omogućiti produžetak životnog veka sve do 2060. 


U naoružanju je 76 bombardera B-52H čije posade u slučaju radikalnog katastrofičnog razvoja međunarodnih odnosa mogu da lansiraju krstareće rakete AGM-65B sa nuklearnim glavama. Alternativna namena tih aviona je vatrena podrška u konvencionalnom konfliktu i poznati su po masivnim bombardovanjima severovijetnamskih gradova. 


U agresiji NATO na  SR Jugoslaviju bombarderi B-52H prve noći 24. marta 1999. godine dejstvovali su krstarećim raketama po infrastrukturi jugoslovenske avijacije. U nastavku rata klasičnim bombama tukli su po aerodromima i po jedinicama vojske na Paštriku. 


B-52 na stajanci (foto: dvidshub.net)

Sada su u skladištima bombarderske avijacije krstareće rakete AGM-158B JASSM-ER koje mogu da pogode cilj na udaljenosti od 925 km. Bombarderi B-52H kada zatreba iz baza u kontinentalnom delu SAD odlaze u isturene baze u Velikoj Britaniji i na sotrvu Guam i odatle poleću na borbene zadatke. 


Dolet od preko 16 hiljada kilometara omogućava da dođu do bilo kog mesta gde naredba kaže da se bace bombe. Bombardere maksimalne poletne mase od skoro 220 tona pokreće osam motora TF-33 koji će u 2030-tim godinama da se zamene sa novim motorima F130.


Planirano je da prototip modifikovanog aviona poleti 2028. godine i on će da bude obrazac za izmene na čitavoj floti. Primenovaće se B-52H u B-52J i avioni će nastaviti da lete naredne tri dekade posle promene motora.


Kokpit B-52 (foto: dvidshub.net)

U međuvremenu u naoružanje biće uveden novi bombarder B-21, ali on neće zameniti stare, ali očigledno vrlo korisne B-52. Američka avijacija namerava da se odrekne nadzvučnog B-1B, zatim sofisticiranog B-2A, ali stari podzvučni bombarderi su pogodna platforma za relativno jednostavnu ugradnju novog radara i avionike i nove lrstareće rakete LRSO velikog dometa i visoke preciznosti i zato će ostati duže od 100 godina u sužbi.


Sada prema američkim zvaničnim podacima prosečna starost aviona prelazi 62 godine. Tehničko održavanje obezbedilo je prošle godine da može da poleti 45 odsto te flote. 

bottom of page