top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Tenkovi iz Slovenije i Rumunije za Ukrajinu

21/04/2022

Slovenački M-84 na vežbi Saveznički duh 22 (Allied Spirit 22) na poligonu američke vojske u Hohenfelsu, Nemačka (foto: dvidshub.net/Capt. Alun Thomas)

Slovenija se sprema da donira tenkove Ukrajini a isto bi uskoro mogla da učini i Rumunija, javljaju mediji dve zemlje. Time bi se prvi put tenkovi regiona priključili poklonjenim oklopnjacima drugih članica NATO u okviru napora pomoći Kijevu za odbranu od ruske invazije.

Nemački i slovenački mediji su javili da će Ljubljana pokloniti tenkove T-72 Ukrajini, kao i da će zauzvrat od Nemačke dobiti tenkove i oklopna vozila iz zaliha. Slovenija je izrazila želju za tenkovima Leopard 2 i borbenim vozilima pešadije Puma i točkašima Bokser, a Berlin je navodno izrazio spremnost da ustupi nešto starije oklopnjake Marder i Fuhs.


Ljubljana raspolaže se 57 tenkova M-84, jugoslovenskom verzijom sovjetskog T-72 sa značajnim unapređenjima. Od starijih T-55 nasleđenih od ex YU 32 primerka je modernizovano na standard M-55S. Većina tenkova je konzervirana i smeštena u kasarni Stanislav Požar u Pivki.


Slovenija danas u operativnoj upotrebi ima jednu četu M-84 sa 13 tenkova.


Deo s nalazi u Združenom multinacionalnom centru za spremnost (JMRC) američke vojske u Nemačkoj. Tamo zajedno sa posadama već godinama u OPFOR ulozi (protivničke snage) učestvuje u vežbama realne obuke za združenu borbu rodova vojski NATO.

Kompozicija čeških T-72 poklonjenih Ukrajini (foto: twitter.com)

Primer Slovenija mogla bi da sledi i Rumunija.Prema navodima tamošnjih medija ova zemlja raspolaže sa 28 tenkova T-72 koji bi mogli da posluže ratnim naporima Ukrajine.


Isti izvori pišu da je svega pet rumunskih sedamdesetdvojki u operativnoj stanju, ali da bi ostali mogli da se poprave ili koriste za delove. Bukurešt je ove tenkove svojevremeno kupio od Izraela koji su bili ratni plan nakon arapsko-izraelskog rata 1973. godine.


Vlada Rumunije namerava da izmeni postojeće zakone kako bi se omogućila donacija robe iz rezervi snaga namenjenih za nacionalnu odbranu Rumunije, a u kontekstu ruske vojne invazije na Ukrajinu.


To se pre svega odnosi na uredbu vlade br. 122/1998 o prikupljanju, uklanjanju i osvežavanju proizvoda iz sopstvenih rezervi snaga namenjenih nacionalnoj odbrani.留言


bottom of page