top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Turski minobacači, kosovske posluge

20/02/2024

KSB na poligonu Polatli u Turskoj (foto: fsk-rks.org)

U završnici vežbe Dinamični front 24 koja je završena 19. februara na poligonu Polatli smeštenom oko 70 km od Ankare gađale su posluge minobacača iz Kosovskih snaga bezbednosti (KSB). 


Za njih je to bila prva prilika za uvežbavanje zadataka vatrene podrške u okviru NATO. Na sekvenci vežbe u Turskoj osim Albanaca sa Kosova učestvovali su artiljerci armije domaćina, Amerikanci i Slovaci.


Na vežbi Dinamični front 24 od 5. do 25. februara težište je na proveri gotovosti jedinica vatrene podrške NATO.  Nosilac aktivnosti su Amerikanci, ali sa preko 20 zemalja iz liste članica NATO i partnera.

Minobacačka posluga KSB na vežbi u Turskoj (foto: fsk-rks.org)

Amerikanci su učestvovali sa oko 400 ljudi, a saveznici sa oko 600. Važan cilj vežbe je provera rada po novom protokolu za sadejstvo artiljerijskih jedinica koji je u NATO uveden za poboljšanje saradnje multinacionalnih elemenata.  


Prvi deo Dinamičnog fronta 24 bile su komandno-štabe vežbe i KSB je učestvovala u tome u Nemačkoj. U završnici artiljerci su izašli na poligone u  Poljskoj, Rumuniji i Turskoj gde su od 17. do 19. februara gađale posluge monobacača iz KSB.


Iskustva iz rata u Ukrajini uticala su na promenu pristupa u NATO i sada je težište na obuci u regionalnom formatu koja je definisana na samitu održanom u Vilnjusu prošle godine. Zato su finalne vežbe diversifikovane na više poligona.


Jedinice za vatrenu podršku KSB koriste turske minobacače (foto: fks-rks.org)

U KSB, u jedinicama za vatrenu podršku u tri pešadijska puka (jedinice ekvivalenta bataljona) koriste se minobacači turskog porekla –  Aselsan Alkar kalibra 120 mm i MKEK NT1 81 mm.  U Prištini se ambiciozno planira razvoj artiljerije sa osloncem na tursku podršku. Zato se očekuje prijem vučnih haubica kalibra 105 mm Boran.


Razvoj odnosa Prištine i Ankare je u rastu u vojno-vojnoj saradnji i kroz nabavke naoružanja za KSB.  Novi pravni osnov koji će uticati na proširenje veza je okvirni dokument o vojnoj saradnji potpisan na nivou ministara odbrane 29. januara u Ankari. 

bottom of page