top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Turski nosač aviona

08/01/2024

Veliki desantni brod TCG Anadolija (foto: msb.gov.tr)

U prvoj nedelji nove godine Izvršni komitet odbrambene industrije Turske, odoborio je početak rada na projektu novog nosača aviona.


Na sednici na kojoj je predsedavao predsednik Erdogan utvrđeni su planovi razvoja flote koja će u skoroj budućnosti dobiti zastavni brod koji će moći da ukrca letelice sa

posadom ili dronove. Ceni se da će dužina tog broda da bude od 260 m do 280 m.


Sada najveći brod turske flote je veliki desantni brod "Anadolija" dužine 232 m i punog deplasmana od 27,5 hiljada tona koji je uveden u naoružanje proleća prošle godine. Ranije zvanično se najavljivala gradnja još jednog sličnog broda i za njega je izabrano ime "Trakija".


Ambiciozni planovi jačanja flote usmereni su na novi poduhvat gradnje većeg nosača aviona.

Za sada Anadolija je simbol turske moći i prestiža na moru. U skladu sa savremenim trendovima pokazan je 2023. godine kao prvi nosač dronova.


Dron Bajraktar Kizilelma na desantnom brodu Anadolija (foto:msb.gov.tr)

Na palubi tog broda pokazan je dron "Bajraktar Kizilelma" po dimenzijama predstavlja ekvivalent borbenih aviona – letelica dužine 14,7 m može da poleti sa maksimalnom masom od 8,5 tona od čega je 1,5 tona korisni teret – vođene bombe i rakete.


Letelica pokretana mlaznih motorom može da postigne maksimalnu brzinu od 0,9 Maha i krstarenja od 0,6 Maha.


Tehnički oslonac za projekat broda Anadolija turska industrija dobila je od španskog državnog brodogradilišta Navantia. Saradnja će da se nastavi i novi zadatak je definisan – projekat nosača aviona.


Turska ratna moranarica brzo izrasta sa osloncem na domaća brodogradilišta. Posle gradnje četiri domaće protivpodmorničke korvete uvedene su flotu od 2011. do 2019. one su bile polazna osnova za razvoj fregata klase "Istanbul".


Veliki desantni brod Anadolija (foto: msb.gov.tr)

Prva je porinuta pre tri godine i očekuje se da će uskoro da uđe u flotu. U gradnji

su tri sledeća broda iste klase, a na sednici izvršnog tela odbrambene industrije na kojoj je dato zeleno svetlo za nosač aviona odobrena je gradnja još četiri fregate "Istanbul".


Turska brodogradilišta sada rade na gradnji serije od šest podmornica klase "Reis" uz podršku nemačke industrije.

bottom of page