top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Turski prodor na Balkan: Ankara postaje glavni donator Vojske Crne Gore


Datum: 15/10/2019

Taktička terenska vozila turske kompanije BMC (foto: bmc.com.tr)

Tursko ministarstvo odbrane postaće glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa paketom pomoći u vrednosti od oko 16,05 miliona evra u sledećih pet godina. Turske fabrike izradiće terenska vozila za potrebe crnogorske vojske, a račun od oko 15,5 miliona evra podmiriće turski odbrambeni budžet. Oko 550 hiljada evra određeno je za finansiranje obrazovanja kadrova za potrebe VCG u turskom vojnom školskom sistemu.


Turska kroz donaciju VCG istvoremeno jača svoje prisustvo na Balkanu i šalje političku i bezbednosnu poruku o prestižu i dobroj volji a iz budžeta se pomaže turska industrija.


Prema mehanizmu donacije Ministarstvo odbrane Crne Gore svake od predstojećih pet godina pre završetka januara dostavljaće u Ankaru izbor vozila po namenama i nosivosti sa preciziranim prioritetima po modelima, količini i taktičko-tehničkim karakteristikama. Zatim će tursko ministarstvo internom procedurom ugovarati nabavku vozila. Odobreni iznos donacije je 100 miliona turskih lira, ali zbog inflacije obračunska jedinica biće američki dolar. Trošak prevoza i vezani troškovi idu na teret korisnika donacije – VCG.


Za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali duži susreti crnogorske delegacije koju je vodio ministar odbrane Predrag Bošković sa predstavnicima firme BMC na izložbi naružanja IDEF-2019 početkom maja ove godine u Istanbulu više su od indikatora namera.


Firma BMC je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile. Na listi proizvoda najprestižnije sredstvo ratne tehnike je tenk Altaj, ali on nije predmet interesa VCG koja je odrekla tenkova.


Za VCG koja koristi uglavnom prestareli park terenskih vozila porodica TAM i FAP proizvedenih osamdesetih godina interesantna su vozila od 2,5t nosivosti formule pogona 4x4, zatim 5 tona takođe 4x4 and 10 tona nosivosti u formuli 6x6.


Pomoć za vojno školstvo je novina i u školskoj godini 2019/2020. Po prvi put kadet iz Crne Gore krenuo je na školovanje na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Predviđeno je da na prvoj godini uči turski jezik, a zatim će četiri godine da savlada na akademiji zajedno sa turskim kolegama.


Do sada oficiri VCG školovani su uglavnom na vojnoj akademiji u Makedoniji i Grčkoj i nekoliko članica NATO uključujući Italiju i Hrvatsku iz bližeg geografskog prostora. Za školovanje u Turskoj i potencijalno stručne kurseve i usavršavanja odobrena je donacija od 3,5 miliona turskih lira.


Nezavisno od novog paketa donacija u toku je realizacija programa donacije uniformi za potrebe VCG po kojem Privredna agencija turskog minisarstva odbrane ASFAT A.S. treba da u periodu od 2018. do 2022. godine obezbedi izradu uniformi u vrednosti od 5,3 miliona evra.


Prošle godine u prvoj tranši donacije VCG je dobila 2.700 vežbovno-terenskih uniformi M18 i 250 uniformi za mornare u vrednosti od 1,26 miliona evra. Već sa tom količinom podmirene su potrebe jer po punoj formaciji VCG ima 1.950 ljudi, ali uračunate su potrebe nove organizacijske strukture po kojoj će do 2022. broj ljudi biti povećan na 2.368 uključujući civile.


Uniforme su potrebene i za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji su na obuci od ove godine i na buduću stratešku rezervu.


Uskoro se očekuje prijem donacije od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje – 15 komada MPT-55 kalibra 5,56 mm i 15 MPT-76 kalibra 7,62 mm vrednosti 38.477 evra.


Jačanje prisustva na Balkanu

Turski pristup jačanju moći kroz meki pristup u regionu Balkana do sada se osećao najviše kroz podršku jačanju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) koje su dobile donacije u naoružanju uključujući borbena vozila Otokar Kobra.


Kadrovi KSB školuju se na turskim vojnim akademijama. Na listi oficira KSB koja su u Turskoj dobila zvanje vojnih pilota prošle godine je bio jedan potporučnik, a ove godine još dva potporučnika.


Turska je 2012. dogovorila sa Vladom Srbije finansiranje projekta rekonstrukcije dela aerodroma u Kraljevu za civilne namene u u okviru saradnje u odbrani i odobreno je 10 miliona evra, ali za angažovanje turskih firmi. Do sada nema javnih informacija o tome zašto donacija nije iskorišćena.


Na susretu predsednika dve države Erdogana i Vučića 7. oktobra prema zvaničnim informacijama otvorena je tema vojnotehničke saradnje. Vučić je izjavio da je pokazan interes za nabavku turskih borbenih sistema za Vojsku Srbije, da se sarađuje na transferu tehnologija i stvaranju zajedničkih preduzeća u odbrambenoj industriji.


Za razliku od turske podrške VCG i KSB kroz donacije saradnja Turske i Srbije očigledno ima prostora da bude obostrano pragmatična i usmerena na razvoj novih sredstava naoružanja.

 

Lektura i korektura: Dalmoš

Comments


bottom of page