top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Ukrajina dobija francuske avione za dejstvo po ruskoj pozadini

07/06/2024

Francuski Miraži 2000-5 na vežbi u Švedskoj (foto: ac.nato.int)

Ukrajinska avijacija dobiće višenamenske borbene avione Miraž 2000-5 kao novi resurs za dejstvo krstarećim raketama po ruskoj infrastrukturi u pozadini.


Predsednik  Emanuel Makron 6. juna tokom susreta u Parizu sa Vladimirom Zelenskim obelodanio je da će ukrajinski piloti da lete u francuskim avionima. Za ukrajinsku avijaciju to je važna tema zbog zamene frontovskih bombardera Su-24 koji se koriste kao platforme za lansiranje krstarećih raketa Storm Šedou i SCALP EG donirane od Britanaca odnosno Francuza.


Vremešnim Suhojima ističu resursi i nedostaju rezervni delovi, tako da isporuka Miraža 2000-5 obezbeđuje Ukrajini novi resurs za dejstvo sa velikih udaljenosti po ruskoj infrastrukturi u pozadini. 


Za sada nije poznato koliko će aviona dobiti Ukrajina, ali zahtevi organizacije obuke i održavanja nameću kao minimalnu količinu eskadrila  od 12 do 14 komada. Francuska avijacija ima 26 Miraža 2000-5  u dve eskadrile koje su predviđene za preoružanje na savremeni višenamenski borbeni avion Rafal. 

Miraž 2000-5 na stajanci u Švedskoj (foto: ac.nato.int)

Makron je Zelenskom obećao avione varijante Miraž 2000-5 koja je namenjena primarno za lovačke zadatke, naoružane raketama vazduh-vazduh MICA dometa do 80 km koje se u prvoj fazi leta vode inercijalnim avigacijskim sistemom uz korekciju linkom sa aviona. U završnoj fazi podvarijanta rakete MICA RF prelazi na radarsko samonavođenje, a MICA IR na infracrveno samonavođenje. 


Glasine o pripremama za donaciju Miraža 2000-5 nisu novina. O tome se pričalo u prethodnih godinu dana – marta prošle godine Le Figaro je posao da je nekih tridesetak ukrajinskih tehničara na obuci za Miraž 2000, ali zvanični izvori to su demantovali.


Od prošle jeseni ukrajinski pioti su na obuci u rancuskoj na školskim mlaznim avionima Alfa Džet i to je navodno priprema za prelazak na F-16 koji je bio do sada glavna tema u planovima saveznika iz NATO za modernizaciju Ukrajinske avijacije.


Mediji su svakodnevno bombardovani informacijama o programu F-16 iz združenog paketa podrške nekoliko zemalja NATO. U međuvremenu, tiho je pripremana francuska donacija. Iz političkih i propagandnih motiva za nju se saznalo na „Di-dej“, dan savezničkog iskrcavanja u Normandiji.


Comments


bottom of page