top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Ukrajinci se na Košarama borili na srpskoj strani

31/05/2022

Graničari Vojske Jugoslavije tokom rata 1999. godine (screenshot: Dozvolite)

Šestorica dobrovoljaca iz Ukrajine borili su se u redovima Vojske Jugoslavije 1999. godine u borbama na karauli Košare, saznaje Balkanska bezbednosna mreža. Prvi komandant Bataljona Azov Andrej Bilecki je 1999. takođe je dobrovoljno krenuo u rat na Kosovo sa grupom idealista, ali su "Srbi odustali" dok je procedura za njihov prijem bila u toku.


Jedan od komandanta Vojske Jugoslavije na Košarama Ljubinko Đurković u prvom svedočenju u javnosti 2014. godine o sada već čuvenoj bici izjavio je da su u okviru internacionalnog odreda dobrovoljaca bilo i boraca iz "zapadnog dela Ukrajine".


Kako saznajemo od učesnika borbi, tada je 6 Ukrajinaca bilo u redovima Vojske Jugoslavije na prvoj liniji fronta na Prokletijama. Niko ih nije povezivao sa bilo kakvom političkom organizacijom i Ukrajinci su se pokazali kao dobri borci.

Prvi komandant Azova Andrej Bilicki sa saborcima u razrušenom Mariopolju. Tokom 1999. prijavio se kao ratni dobrovoljac na strani Srbije (foto: twitter.com)

Najviše stranih dobrovoljaca bilo je iz Rusije. Ukrajinci su bili u takozvanom Internacionalnom odredu koji je činilo tridesetak boraca iz više evropskih zemalja (Velike Britanije, Švedske, Finske, Francuske).


Tada student istorije i član desničarske organizacije Andrej Bilecki, odlučio je da sa "grupom idealista ode na Kosovo, jer mu je to izgledao kao rat hrišćanske zemlje protiv islamskog faktora". Međutim, kako je Bilecki posvedočio u jednom intervjuu, kada su on i i njegovi prijatelji prikupili sve papire i odneli ih u ambasadu SRJ "Srbi su odustali".


Zanimljivo je da su ukrajinski zvaničnici osudili NATO bombardovanje, pokušavali da budu posrednici u mirovnim pregovorima između SR Jugoslavije i NATO-a. Ipak, posrednici su na kraju bili Marti Ahtisari i ruski diplomata Viktor Černomirdin.


Ukrajina 1999. godine nije ustupila vazdušni prostor NATO-u za bombardovanje SRJ. Posle bombardovanja ukrajinski vojnici bili su u sastavu poljskog kontigenta i pod komandom Vojske SAD.


Od samog početka misije KFOR-a ukrajinski bataljon bio je stacioniran u opštini Štrpce, gde su većinsko stanovništvo činili Srbi, a tokom leta 1999. u tu opštinu izbegli su i Srbi iz Prizrena i Uroševca.


Prema svedočenjima lokalnog stanovništva, ukrajinski pripadnici KFOR-a zaštitili su lokalne Srbe od napada OVK u leto 1999. godine, tako da je ova srpska enklava opstala do današnjih dana.


Ukrajinski kontigent bio je u KFOR-u od leta 1999. do sredine ove godine (foto: nato.int)

Jugoslovensko-ukrajinska saradnja se nastavila i posle rata. Još jedan zanimljiv detalj je i da je general-potpukovnik Jovan Milanović, akter špijunske afere Binel koji je obaveštajno delovao u Briselu od početka 1995. do kraja 1998, dobio počasni čin general lajtanta Oružanih snaga Ukrajine i to 2000. godine „zbog zasluga u zaštiti ustavnog poretka Ukrajine“.

Comments


bottom of page