top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Ukrajinski kontingent KFOR odlazi kući

27/03/2022

Komandant KFOR obilazi ukrajinski kontingent (foto: oto: jfcnaples.nato.int/kfor)

Četrdeset Ukrajinaca iz sastava KFOR pripremili su se za povratak kući ali neće ići preko Srbije i Mađarske, a razlozi za to nisu navedeni, saznaje Balkanska bezbednosna mreža. Oni su do sada bili u bazi Novo Selo u sastavu Regionalne komande – Istok, dela KFOR zaduženog za istočni deo Kosova.


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je još 7. marta da se svi pripadnici oružanih snaga Ukrajine hitnu povuku iz raznih mirovnih misija i odmah vrate kući. Početne informacije da će ukrajinski vod otići iz Kfora u danima posle te naredbe nisu se ostvarile.


Iz Komande Kfora anonimni oficir je Koha Ditore, dnevnom listu iz Prištine poručio da će ukrajinski kontigent nastaviti da služi kao te misije. Posle višenedeljnog odlaganja teška situacija po ukrajinsku vojsku obesmislila je zadržavanje obučenog ljudstva van zemlje.


Zato su jedinica Ukrajinaca iz Bondstila primila naređenje da se vrati.


Otvoreno pitanje je kako će to biti realizovano – putem sa borbenim, terenskim i ostalim vozilima do Poljske ili Rumunije ili avionom bez teže tehnike.

Ukrajinski demineri iz sastava KFOR uklanjaju neeksplodirana ubojna sredstva (foto: jfcnaples.nato.int/kfor)

U Bondstilu u ukrajinskoj jedinici koriste se posebno modifkovana terenska vozila koja su za službu u KFOR-u izrađena u Lavovskom mašinskom i remontnom zavodu na bazi Hamvija iz američke donacije.


Ukrajinci su 2011. dobili 40 komada vozila M1097A sa kabinom za dva člana posade i teretnom kabinom u koju može da se ukrca osam ljudi. Jedan prototip modifikovanog vozila sa balističkom zaštitom izrađen je u Mališevu 2012. godine, a zatim 2015. godine serija u Lavovu.


Pancirne ploče postavljene su na bokove i krov i sa 1,2 tone čelika obezbeđena je zaštita od zrna lakog pešadijskog naoružanja. Na krov je postavljen mitraljet kalibra 12,7 mm NSVT Utez koji može da se okreće u punom krugu.

Vozila Hamvi ukrajinskog kontingenta u KFOR-u (foto: Aleksandar Radić)

Modifikovani Hamvi ima petočlanu posadu koja sa takvim vozilom može da obavlja zadatke izviđanje, pratnje konvoja i zaštite komunikacija i objekata.


Neka od modifikovanih vozila dobile su ukrajinske jedinice uvedene u borbena dejstva protiv Rusa u Donbasu 2014. godine. Najmanje jedno vozilo u tim borbama promenilo je vlasnika i posredno je došlo do Rosvgvardije, ruskih jedinica za unutrašnju bezbednost koje su približno ekvivalent Žandarmerije u Srbiji


Na jednom snimku publikovanom na Tik-toku februara ove godine kod Rostova u koloni vozila Rosgvardije pojavio se Hamvi karakterističan za KFOR.


bottom of page