top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Vazduhoplovna vežba Iniohos u Grčkoj

14/04/2024

Vežba Iniohos 24 (foto: haf.gr)

Grci su domaćini velike vežbe avijacijskih snaga nekoliko članica NATO i partnerskih zemalja Iniohos-24 koja se održava od 8. do 14. aprila  Cilj je uvežbavanje u intezivnim operacijama u savremenom operativnom okruženju sa težištem na lovačkim dejstvima i vatrenoj podršci.


Na vežbi je angažovano preko 110 letelica od kojih su 36 iz gostujućih zemalja. Domaćin stranim gostima na vežbi je grčka 117. borbena brigada, jedinica iz baze Andravida smeštena na severozapadnom delu poluostrva Peloponez. Grci angažuju preko 70  aviona i helikoptera.


Iz regiona Balkana osim domaćina Grka učestvuje Rumunija sa četiri borbena aviona F-16 na simuliranim borbenim zadacima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja  i Crna Gora sa jednim helikopterom Bel 412 angažovanim na zadacima borbenog traganja i spašavanja. 


Vežba Iniohos 24 (foto: haf.gr)

U vazdušnom prostoru Grčke gosti su došli sa snažnom flotom savremenih lovačkim aviona. Na listi tehnike na Iniohosu-24 su američki, grčki i rumunski F-16, katarski, francuski i grčki Rafali,britanski i saudijski  Eurofajteri  i španski F/A-18. Izrelci su prijavili učešće sa 10 F-16, ali nisu došli jer sada njihovi piloti lete na stvarnim borbenim zadacima.


Zato su propustili priliku za neobičan politički događaj da u vreme rata na vežbi lete pored saudijskih Eurofajtera i Katarskih Rafala. 


Obzirom na visoku realističnost scenarija vežbe, veliki prostor iznad koga se leti i raznovrsnost terena od mora do planina Grci su ponosi na vežbu jer smatraju da je  ona posebno korisna u poređenju sa sličnim avijacijskim vežbama u drugim zemljama.


Rumunski F-16 na Iniohosu 24 (foto: roaf.ro)

Uobičajena lista zadataka na vežbi koja se 11 godina održava pod imenom Iniohos su dejstva avijacije u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru po scenariju u kojem protivnik ima snažnu integrisanu protivvazdušnu odbranu (PVO).


Uvežbava se dejstvo u uslovima izloženosti protivničkoj lovačkoj avijaciji i raketnim sistemima PVO, presretanje i vazdušni bojevi i ofanzivni pristup u suzbijanju PVO uništavanjem aerodroma. deo vežbe su dejstva po površinskim  ciljevima sa težištem na posebnim objektima dejstva kao što su mostovi, elektrane i malorazmerni ciljevi pokretni i na maloj udaljenosti od „prijateljskih“ snaga. 

bottom of page