top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Vežba Steadfast Noon na Jadranu i Sredozemlju: Provera primene nuklearnog naoružanja

17/10/2023

F-16 iz sastava 31. vinga poleće iz baze Avijano (foto: dvidshub.net/Senior Airman Brooke Moeder)

U vazdušnom prostoru Hrvatske, Italije i iznad Jadranskog i Sredozenog mora od 16. oktobra u toku je vežba "Steadfast Noon 2023" na kojoj se proverava primena nuklearnog naoružanja iz vazdušnog prostora. Domaćin vežbe je baza Avijano u Italiji, a predviđeni su letovi američkih i savezničkih aviona do 26. oktobra.


Amerikanci drže nuklearne avijacijske bombe porodice B61 u posebnim skladištima u bazama partnera iz NATO i ako se odluči da se posegne za sredstvom najveće moći one se podvešavaju na nosače na borbenim avionima američke ili neke od savezničkih avijacija.


Prema proceni Federacije američkih naučnika (FAS) u bazama Avijano i Gedi na severu Italije nalazi se 35 nuklearnih bombi B-61 u posebnim skloništima WS3.


Primarni avion-platforma za nošenje tih sredstava su F-16 iz dve eskadrile 31. vinga, jedinice stalno stacionirane u Avijanu. Alternativno njima može da se naoruža italijanski jurišnik Tornadno ili neki od američkih aviona koji za slučaj potrebe može da dođe iz udaljenih baza.

Bombarder B-52H (foto: dvidshub.net/Senior Airman Michael A. Richmond)

Provera takvih scenarija je cilj vežbe "Steadfast Noon 2023" na kojoj učestvuje do 60 aviona i na razne načine učestvuje 13 od 31 članice NATO. Amerikanci su nosioci zadatka i oni će osim taktičkih borbenih aviona proveriti rad posada strategijskih bombardera B-52H koji će leteli iz Velike Britanije i simulirati dejstva na istoku Sredozmenog bazena.


Obuka predviđa simulrana dejstva, ali avioni neće leteti sa nuklearnim bombama. Za potrebe obuke predviđene su vežbovne bombe koje po gabaritima predstavljaju ekvivalent pravih B61.


Na potkrilnim nosaćima F-16 može da se podvese dve nuklearne bombe B61. Njihova snaga zavisni od izabrane termonuklearne glave koja je na varijanti B61-12 kakve su smeštene u baze proleća ove godine može da bude od samo 0,3 kilotone za posebne zadatke uništavanja vrednih objekata dejstva malih razmera i sve do 50 kilotona dovoljnih da se razori veliki grad.

Vazduhoplovne baze sa nuklearnim oružjem u Evropi (izvor: fas.org)

Na listi zemalja koje su sistemu zajedničkog korišćena nuklearnih bombi su SAD, Italija, Nemačka, Turska, Holandija i Belgija. Deo pilota avijacija tih zemalja prolaze kroz obuku za primenu bombe B61.


Vežbe serije "Steadfast Noon" održavaju se svake godine u oktobru, ali menja se zona u kojoj se provode. Ove godine glavna baza za vežbujuće snage biće Avijano.


U vreme jugoslovenskog građanskog rata tamo su bili smešteni avioni koji su od 1993. godine učestvovali na zadacima kontrole poštovanja zone zabrane leta iznad Bosne i Hercegovine.


Zbog praktičnih razloga i procene dugoročnosti potrebe za prisustvom američke avijacije 1994. godine formiran je 31. ving kao stalno bazirana jedinica od dve eskadrile (po materijalnoj formaciji do 24 aviona).


Avioni iz te jedinice korišćeni su na borbenim zadacima iznad Balkana 1994. i 1995. i kasnije 1999. godine. Dva F-16 su oborena - jedan 2. juna 1995. kod sela Bravsko dejstvom VRS iz raketnog sistema PVO Kub-M, i još jedan četiri godine kasnije od VJ kod sela Nakučani sistemom Neva-M.

Comments


bottom of page