top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Vojsci Srbije isporučeno 66 Hamvija

23/07/2023

Hamviji 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbje (foto: vs.rs)

Vojsci Srbije isporučeno je 66 lakih oklopnih vozila Hamvi (HMMWV - High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) nabavljenih preko direktnog ugovora sa američkom kompanijom AM Dženeral. To je prva tranša od naručenih 118 vozila. Kako se navodi na Instagram kanalu ambasade SAD u Srbiji, vozila se nalaze u kasarni u Pančevu i biće korišćena između ostalog za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama.

"Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite sa kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija a na Sinaju to je SAD, ono što nam je zajedničko to je NATO standard. Posedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude deo bilo koje mirovne misije širom sveta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima", navodi ambasada SAD.


U saopštenju se dodaje da najnovija nabavka neće omogućiti Srbiji da bude samo efikasna u poslovima čuvanja mira u svetu već da je to "odličan prvi korak" u ostvarivanju interoperabilnosti sa Vojskom SAD.

Donacija Hamvija Vojsci Srbije 2017. godine (foto: vs.rs)

Kako saznaje Balkanska bezbednosna mreža, prve isporuke novih Hamvija počele su krajem juna preko aerodroma Beograd i reč je o čisto komercijalnom poslu, za razliku od prve tranše od pre desetak godina, kada su SAD donirale jedan broj tih vozila.


SAD su 2012. i 2017. godine donirale Vojsci Srbije ukupno 40 vozila tog tipa, a vojska ih je od tada koristila uglavnom u tadašnjoj Specijalnoj brigadi (bataljon u Pančevu) i u 31. pešadijskom bataljonu iz Zaječara, u sastavu Treće brigade Kopnene vojske.

Prema pojedinim informacijama, Srbija planira da od SAD kupi ukupno 118 Hamvija, koji će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika. Planirano je da novi primerci budu opremljeni mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili automatskim bacačem granata postavljenim na univerzalnom nosaču.

Hamviji na vežbi Vojske Srbije (foto: vs.rs)

Hamvi je višenamensko lako oklopljeno borbeno vozilo točkaš, koje je vrlo popularno i koriste ga mnoge vojske u svetu i gotovo sve formacije u okruženju Srbije. Zbog svoje relativno slabe oklopne zaštite, Hamvi se uglavnom koristi u specijalnim ili vojno-policijskim jedinicama, kao i za učešće u mirovnim operacijama.

Zbog činjenice da se radi o vrlo rasprostranjemom vozilu, veoma je pogodno jer omogućava interoperabilnost sa drugim vojskama na terenu širom sveta. Prema zvaničnim podacima, od početka proizvodnje pre oko četiri decenije, iz fabrika je izašlo više od 280.000 primeraka u gotovo 50 vojnih, policijskih, sanitetskih i civilnih verzija.

Ovakva vozila prvi put su korišćena u Srbiji u okviru sada rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti, koja ih je nabavila još 90-ih godina prošlog veka. Nabavljena je civilna verzija Hamer, ali su kasnije oklopljena i dodato im je improvizovano naoružanje.

Hamvi 72. brigade za specijalne operacije (foto: vs.rs)

Javnosti su poznate scene tih vozila na ulicama Beograda u popodnevnim satima 5. oktobra 2000. godine, kada je JSO prošla pored Skupštine Srbije i Radio-televizije Srbije, što se među demonstrantima smatralo "prelaskom na stranu naroda" i definitivnim krajem vladavine tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Nakon što je posle ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine JSO rasformirana, Hamere je preuzela Žandarmerija MUP-a Srbije.

bottom of page