top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove Puma

07/08/2020

Vojnik 82. vazdušno-desantne divizije lansira dron Puma (foto: U.S. Army)

Albanija planira kupovinu šest malih američkih dronova RQ-20B Puma i pripadujuće opreme za izviđanje. Letelice se lansiraju “iz ruke” i koriste se za izviđanje u pešadiji, specijalnim jedinicama i mornarici.


Letelice RQ-20B proizvodi američka kompanija Aerovajronment. Sistem je sastavljen od dronova, zemaljske stanice za prijem podataka i opreme koja se postavlja na letelicu za izviđanje, nadzor i pronalaženje meta.


Sličan mali dron, izraelski Skajlark koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije.


RQ-20 Puma je letelica novije generacije. Težak je do 6,3 kilograma. Leti brzinom do 85 km/h. Najveća udaljenost od zemaljske stanice za kontrolu letelice i prijem podataka je 20 kilometara, a sa jačom antenom i 60 km.


U vazduhu može da provede 3 sata na maksimalnoj visini od 150 metara. Poseduje inercijalnu i GPS navigaciju. Radi na temperaturama od minus 29 do plus 49 stepeni Celzijusa, trpi brzinu vetra od 46 km/h, vodootporan je i može da radi pri jakom pljusku.


Proizvođač Aerovajronment poslao je zvaničan zahtev za sklapanje ugovora Komandi za ugovaranje Kopnene vojske SAD, koja je nadležna za izdavanje dozvole za izvoz ove vrste vojne opreme.


Oprema koja je deo ugovora između albanske vojske i proizvođača podrazumeva 6 dronova, tri digitalna linka za prenos informacija, 6 kompleta rezervnih delova, 7 kompleta opreme i softvera za izviđanje, nadzor i pronalaženje meta, kao i ugovor o logističkoj podršci u trajanju od dve godine.

Lansiranje Pume sa palube (foto: avinc.com)

Očekuje se da ugovor dobije zeleno svetlo od američkih institucija do kraja 2020. godine, sa rokom isporuke od dve godine, odnosno do kraja 2022. godine.


Prvenstvena namena dronova biće u mornarici, pešadijskim, izviđačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske.


Puma je nastala po zahtevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi cela američka vojska, na kopnu i moru. Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

bottom of page