top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Vojska Srbije dobija kancelariju za rodnu ravnopravnost

25/03/2022

Kontingent Vojske Srbije u UN misiji MINUSCA (foto: unmissions.org)

Vojska Srbije dobija novu zasebnu Kancelariju za rodnu ravnopravnost, a u toku su formalne pripreme za početak rada.


Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formiraju Kancelariju za rodnu ravnopravnost, kao nastavak politike sprovođenja Rezolucije Ujedinjenih nacija 1325 o položaju žena u sistemu bezbednosti.


U Službenom vojnom listu br. 6/22 objavljen je „Pravilnik o utvrđivanju elemenata formacijskih mesta vojnih službenika i nameštenike u MO i VS“, gde se između ostalog uspostavljaju radna mesta „direktor“ i „referent“ u Kancelariji za rodnu ravnopravnost.

U Pravilniku se reguliše potrebna stručna sprema, platna grupa za pomenuta formacijska ( radna mesta) za vojne službenike i nameštenike. Zna se i da će jedan od zaposlenih, odnosno referent za pravne poslove biti vojno lice u činu kapetana.

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 „Žene, mir i bezbednost“ sprovodi se od 2010. godine, a sama Rezolucija je ratifikovana u Narodnoj skupštini 2013. godine.

Rodna ravnopravnost u međunarodnim misijama pod zastavom UN (foto: unmissions.org)

Cilje rezolucije jeste da se stvore uslovi za ravnopravan pristuup zapošljavanju žena u sektoru bezbednosti, rad i napredovanje, kao i učešće u mirovnim misijama.

U prethodnih 12 godina MO i VS povećali su broj žena u svojim redovima, pre svega u kategorijama oficira, podoficira i profesionalnih vojnika, a sve je veći broj devojčica koje upisuju Srednju stručnu vojnu školu i Vojnu gimnaziju.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović učestvovao je u decembru na ministarskom sastanku u Budvi posvećenom rodnoj ravnopravnosti.

Stefanović je tada naveo da je 2021. više od 50 odsto novih đaka Vojne gimnazije bilo ženskog pola, a da je na Vojnoj akademiji 39 odsto kadetkinja. Među kandidatima za dobrovoljno služenje vojnog roka 16 odsto su žene, a pripadnice nežnijeg pola čine 14 odsto sastava VS u mirovnim misijama.

U saradnji sa Ujedinjenim nacijama organizovani su i seminari na temu „Rodna ravnopravnost u sektoru bezbednosti“ sa ciljem boljeg upoznavanja pripadnica državnih institucija iz sektora bezbednost o važnosti Rezolucije 1325.

Izveštaj MO i VS o sprovođenju rezolucije 1325 od 2017. do 2020. godine kaže da je u navednom periodu formirana Analitička grupa za rodnu ravnopravnost, planiran je rodno odgovornu budžet odbrane, Savetnica za rodnu ravnopravnost učestvovala je u radu međunarodnih konferencija i ostvarivana je funkcija „osobe od poverenja“ u jedinicama i organizacionim celinama sistema odbrane dobro je radila u 2020. godini.

U Ministarstvu odbrane za politiku rodne ravnopravnosti zadužen je Sektor za ljudske resurse koji vodi pomoćnik ministra odbrane Katarina Tomašević.

bottom of page