top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Vojska Srbije spojila Rusiju i NATO?


23/09/2019


Samo u Srbiji je moguće da se na jednom nadmetanju nađu vojnici iz članica NATO i Rusije.


Takmičenje vojnih vozača od 10. do 12. septembra u Kraljevu okupilo je pored domaćina iz Vojske Srbije ekipe oružanih snaga Ruske federacije, NATO članica Mađarske i Italije kao i partnerske zemlje Bosne i Hercegovine.

Vojnici iz Srbije, Rusije, Italije, Mađarske i BiH na takmičenju u Kraljevu (foto: vs.rs)

Prošle godine na takmičenju su učestvovali vojnici iz Srbije, Rusije, Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine. Prvo mesto osvojila je ekipa Vojske Srbije.


Srbija učestvuje na međunarodnim vojnim takmičenjima i sa Rusijom i sa članicama NATO. Dobri rezultati postignuti su u Rusiji, Belorusiji i Velikoj Britaniji.


Ovakvi međunarodni događaji deo su svetskog trenda i nisu bez političke podloge jer i kroz njih javnost može da vidi ko sa kim sarađuje.


Najveće takmičenje u Rusiji

Na najvećem vojnom takmičenju na svetu koji svake godine Rusija organizuje pod nazivim Armijske igre zbog savremenih političkih okolnosti ne dolaze članice NATO. Naravno, sa druge strane Alijansa planira svoja takmičenja ali bez Rusa i njihovih prijatelja.


Međunarodne vojne igre u Rusiji (foto: vs.rs)

Na Međunarodnim vojnim igrama koje su održane u avgustu u Rusiji Vojska Srbije osvojila je treće mesto na vojnom reliju, osmo na tenkovskom bijatlonu i na takmičenju snajperista prvo ali van takmičarske konkurencije.


Iako na tom događaju zvanično učestvuju vojske celog sveta, od evropskih zemalja prisutne se domaćin Rusija, Belorusija i Srbija, bivše republike SSSR-a sa kojima je Rusija u dobrim odnosima, kao i ruski partneri iz Azije, Afrike i Južne Amerike. Najbolje rezultate ostvaruju Rusija i njeni najbliži saveznici Belorusija, Kazahstan a povremeno i Kina.


Najveću pažnju javnosti izaziva tenkovski bijatlon gde Vojske Srbije učestvuje od 2014. godine. Najbolji rezultat treće mesto, ostvaren je 2015. godine. To je zbir disciplina u vožnji tenka i gađanju iz naoružanja. Osmišljen je tako da se ljudske i tehničke mogućnosti dovedu do maksimuma.


Ovakvo takmičenje je jedina prilika gde tenkisti Vojske Srbije najrealnije moguće proveravaju svoju obučenost i znanje, jer je model tenka T-72 koji se koristi na takmičenju sličan domaćem tenku M-84.


Sa druge strane, prema saznanjima Balkanske bezbednosne mreže, upadljivo je da se ruskim posadama dešava najmanji broj kvarova na tehnici, imaju najbolje uslove na takmičenju i svake godine su ubedljivo prvi.


Ovo takmičenje ne treba mešati sa vojnim olimpijskim igrama (ove godine se održavaju u Kini) gde se nadmeću vojni sportisti.


Zapadna takmičenja

Na Zapadu postoji slično takmičenje "Jaka Evropa", koje se održava na poligonu američke vojske Grafenver u Nemačkoj. Ima manje učesnika, ali nema "protekcije".


Vozi se trka, ispituje se fizička pripremljenost posada, a glavni deo je gađanje iz tenkovskog naoružanja. Za razliku od tenkovskog bijatlona u Rusiji, na "Jakoj Evropi" svako dolazi sa svojim tenkovima i dodatnom opremom.


Do sada su održana tri takmičenja, 2016. je pobedila Nemačka, 2017. Austrija, a 2018. ponovo Nemačka. Na prvom takmičenju učestvovala je i Slovenija sa tenkovima M-84 jugoslovenske proizvodnje. Zanimljivo je da su Amerikanci dva puta bili pretposlednji, a 2017. treći. Ove godine, bez objašnjenja, takmičenje nije održano.


Strelac Specijalne brigade Vojske Srbije na takmičenju u V. Britaniji (foto: Corporal May, The Rifles)

Snajperi: takmičenja u Belorusiji i V. Britaniji

Po drugi put Vojska Srbije je učestvovala, u okviru Međunarodnih vojnih igara, na takmičenju "Snajperska granica" u Belorusiji. Kao i prošle godine, strelac iz Srbije bio je najbolji u kategoriji mešovitih snajperskih parova ali ovaj deo nije bio u zvaničnoj konkurenciji takmičenja jer se radilo o "revijalnom" delu programa. Na portalu ministarstva odbrane to je prećutano i prikazano kao deo takmičenja.


Kao i na bijatlonu, najbolji je bio domaćin što je u ovom slučaju Belorusija, druga je bila Rusija, a treća Kina.


Slično snajpersko takmičenje, u organizaciji američke vojske, održava se na poligonu Vojske SAD Grafenver u Nemačkoj, a učestvuju vojske NATO-a i partnerskih zemalja. Ove godine pobedili su strelci Legije stranaca francuskih oružanih snaga u konkurenciji 30 timova iz 17 zemalja.


Vojska Srbije već nekoliko godina, počev od 2016. godine, učestvuje na sličnom takmičenju u vojnom streljaštvu u Velikoj Britaniji (Defence Operational Shooting Competition). Najbolji rezultat, prvo mesto, ostvaren je upravo na takmičenju 2016. godine, kada su srpski specijalci oborili rekord star 20 godina. Ove godine strelci Specijalne brigade bili su četvrti.


Tim vojnika iz Srbije osvojio je u Britaniji i drugo mesto u takmičenju "National Rifle Association United Services Cup". Bili su ispred ekipa britanskih marinaca, mornarice, vojske i vazduhoplovstva. Pobedila je ekipa oružanih snaga Omana.


Vojni reli

Ostvaren je i zapažen rezultat na vojnom reliju u okviru Međunarodnih vojnih igara u Rusiji. Uspeh je veći kada se vidi da su srpski vojni vozači upravljali ruskim kamionima koje su bukvalno prvi put videli i koristili su ruske karte i sistem satelitske navigacije GLONASS (ruski pandan GPS-u).


Na Zapadu ne postoji slično takmičenje. Posle prvog tenkovskog bijatlona 2014. Rusi su zvali Vojsku SAD da učestvuje ali je zbog konflikta u Ukrajini ta priča pala u vodu.


Nema najava da bi u okviru NATO ili EU moglo da se održi takmičenje slično Međunarodnom vojnim igrama.


Srbija je preduzela konkretan potez i od prošle godine organizuje jedno takmičenje međunarodnog formata za vojne vozače. Pozivi da dođu na poligon Beranovac u Kraljevu poslan su na sve strane i došli su i prvi put i drugi put ove godine takmičari i iz NATO i iz Rusije.

bottom of page