top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Vojska Srbije uvodi nišanski sistem za obaranje dronova SMASH 3000

02/03/2024

Nišanski sistem SMASH 3000 (foto: smart-shooter.com)

Specijalne jedinice Vojske Srbije (VS) uvode u naoružanje izraelski sistem za upravljanje vatrom SMASH 3000 na pušci FN SCAR L, namenjen za obaranje dronova male veličine. On je po prvi put predstavljen domaćoj javnosti na redovnoj Analizi stanja i sposobnosti VS i statičkom prikazu naoružanja i vojne opreme.


Tada je na jednom od stolova bila izložena puška FN SCAR L, koju koriste specijalne jedinice VS, a na njoj nišanski sistem Smartshooter SMASH 3000 i tehnički podaci o ovom sistemu.


SMASH 3000 (foto: smart-shooter.com)

Kako se navodi u informativnom listu sa oznakama Vojske Srbije, SMASH 3000 namenjen je za precizno upravljanje vatrom pri gađanju pokretnih i nepokretnih ciljeva malih gabarita, iz automatske puške danju i noću.


Sistem povećava verovatnoću pogađanja cilja prvim metkom na daljinama od 250 metara za veće ciljeve i dronova male veličine na 100 metara.


SMASH 300 ima ekran rezolucije 640 puta 480 piksela, dnevnu i noćnu kameru. Konstrukcijski sistem je povezan kablovima i sa mehanizmom na okidanje na pušci. Sistem nema optičko uvećanje, već se proračunavanjem kretanja i udaljenosti cilja određuje nišanska tačka odnosno mesto koje vojnik treba da nanišani kako bi pogodio cilj.


SMASH 3000 na FN SCAR L Vojske Srbije

Proizvođač sistema je izraelska firma “Smartshooter” sa sedištem u kibucu Jagur, nedaleko od Haife. Kompanija ima kancelarije u SAD, Nemačkoj za evropsko tržište, kao i u Australiji ( i Novom Zelandu).


Oružane snage Velike Britanije kupile su 225 nišana SMASH krajem prošle godine po ceni od oko 24.000 evra po komadu. Nišan je do kraja godine uveden u naoružanje jedinica za brzo reagovnja britanske vojske. Američka Kopnena vojska kupila je isti sistem, SMASH 3000, 2022. godine, i pokazao je odlične rezultate na testiranjima.


SMART 3000 u Vojsci Izraela (foto: smart-shooter.com)

Korišćenje ovakvih sistem je prema ocenama stručnjaka američke vojske budućnost u zaštiti od dronova male veličine. To potvrđuju ratovi u Ukrajini i pojasu Gaze gde se dronovi kamikaze koji nose male bojeve glave, minobacačke mine ili ručne bombe, i nanose sve veće gubitke zaraćenim stranama.


Vojska SAD je nedavno otvorila i poseban centar za obuku vojnika u borbi protiv dronova. Jedan od sistema koji se koristi je i SMASH 3000 koji sada poseduje i Vojska Srbije.

bottom of page