top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Zajednička vežba avijacija Rumunije, Bugarske, Grčke, Kanade i SAD

19.08.2022

Kanadski CF-18 na vežbi "Trakijska otrovnica 2022" (foto: twitter.com/rcaf_arc)

U Bugarskoj je završena vazduhoplovna vežba NATO "Trakijska otrovnica 2022" (Thracian Viper 2022) uz učešće borbenih avione te zemlje, Rumunije, Grčke, Kanade i vojnika iz SAD.


Ratna vazduhoplovstva pet država tokom protekle dve sedmice uvežbavala su zajedničko delovanje u različitim ofanzivnim i defanzivnim scenarijima u vazdušnom prostoru Bugarske uključujući strateški važan prostor Crnog mora na istočnom krilu NATO-a.


Kanada je učestvovala sa lovcima CF-18 koji su doleteli iz Rumunije gde se nalaze na zadatku NATO er polisinga. Sa njima su u Bugarsku stigli i rumunski lovci F-16.Grčko ratno vazduhoplovstvo takođe je uputilo borbene avione F-16 koji su doleteli iz matičnih baza.

MiG-ovi 29 ratnog vazduhoplovstva Bugarske (foto: mod.bg)

Vojska zemlje domaćina Bugarske angažovala je lovce MiG-29 iz avio baze Graf Ingnatievo, jurišnike Su-25 iz avio baze Bezmer i helikopterima AS-532 Kuguar iz avio baze Krumovo.


Ratno vazduhoplovstvo SAD pružalo je podršku dejstvima avijacije sa osobljem na poligonu Elena.


"Trakijska otrovnica pružila je savezničkim avijatičarima neophodne veštine za pružanje stabilnosti i bezbednosti jugoistočnoj Evropi" zaključio je na kraju vežbe načelnik štaba vazduhoplovne komande NATO (Allied Air Command) general Đanluka Erlokani.

Bugarski Su-25 i grčki F-16 na "Trakijskoj otrovnici 2022" (foto: geetha.mil.gr)

Vežba "Trakijska otrovnica" održava se već 12 godina u Bugarskoj kako bi avijacije zemlje domaćina i regiona unapredile sposobnost zajedničkog delovanje u širim savezničkim okvirima.


bottom of page