top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Zemlje Balkana, zapadne Evrope i Ukrajina u humanitarnoj misiji u Sloveniji

15/08/2023

Pogled na poplavljena područja iz vazduha (foto: slovenskavojska.si)

Sloveniji pogođenoj nezapamćenim vremenskim nepogodama u pomoć su pristigli kontingenti vojske ili civilne zaštite Srbije, oba entiteta BiH, Hrvatske, Severne Makedonije, Mađarske, Ukrajine, Zapadne Evrope i SAD. Oni zajedno rade u humanitarnoj misiji otklanjanja posledica poplava.


Pomoć Srbije i BiH prepoznaje se kao snažna simbolika uzajamne solidarnosti jer je Slovenija među prvima tim zemljama poslala spasioce i vojne letače tokom katastrofalnih poplava 2014. Tako se na zvaničnoj stranici Vojske Slovenije u prvom planu našla fotografija srpskog helikoptera Mi-17, kao i aktivnosti srpskih inžinjeraca i pilota. Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tatjana Fajon se na tviter nalogu zahvalila inostranim letačima uz fotografiju sa pilotima Vojske Srbije.


Međunarodni pozivi za pomoć Sloveniji upućivani su preko tela za vanredne situacije NATO i EU. Informacije o potrebnoj vojnoj asistenciji prosleđivao je NATO Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor na katastrofe EADRCC, a civilne zaštite EU Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije ERCC.

Helikopteri Vojske Slovenije, Mađarske i Srbije u zajedničkoj humanitarnoj misiji (foto: slovenskavojska.si)

Strane kontingente uglavnom čine inžinjerijske jedinice sa građevinskim mašinama, montažni mostovi kao i helikopteri čiji rad koordiniše Vojska Slovenije i uprava za zaštitu i spasavanje. Vojska je formirala operativne baze u pogođenim područjima i odredila lokacije za vazdušni transport.


Helikopteri Vojske Srbije, Slovenije, Nemačke i Španije sada se nalaze na sportskom aerodromu u Slovenj Gradecu gde je Vojska Slovenije formirala mobilni operativni centar za vođenje vazduhoplovne operacije za podršku otklanjanja posledica poplava. Odatle se u ugrožena područja transportuju lekovi, hrana, voda, gorivo i drugi materijali.

Letači iz Srbije, Nemačke, Španije i Slovenije na aerodromu u Slovenj Gradecu (foto: twitter.com/MO_RS)

Srpski kontingent čini 56 vojnika raspoređenih u ugroženim područjima severoistoka Slovenije. Helikopteri Mi-17 i H-145M zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica angažovani su na zadacima vazdušnog transporta.Inžinjerijska radna grupa Vojske Srbije popravlja oštećene puteve i sanira klizišta, a tim ABHO obavlja dezinfekciju.

Poplave u Sloveniji prekinule su drumski i železnički saobraćaj širom zemlje (foto: twitter.com/USEmbassySLO)

Savet ministara BiH uputio je preko EU mehanizma za civilnu zaštitu dva entitetska tima za zaštitu i spasavanje u Sloveniju sa teškim radnim mašinama. Jedan je tim Federalne uprave civilne zaštite a drugi tim pripada Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske. Oružane snage BiH razmestile su u Sloveniji privremeni inžinjerijski sastav koji uređuje korito reke Meže.


Armija Severne Makedonije uputila je u Sloveniju 100 vojnika. Armijski inžinjerci i pripadnici logističke baze postavili su most u mestu Mežica.

Inžinjerija Armije Severne Makedonije montira most u pogođenom području u Sloveniji (foto: mil.mk)

Hrvatska Vojska među prvima je pritekla u pomoć Sloveniji. Angažovano je 17 inžinjeraca 110. brigade sa utovarivačima i kopačima kao i vojni helikopter Mi-17 koji je do ugroženih mesta prenosio elemente za protivpoplavne barijere. Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je modul sa građevinskim mašinama za uklanjanje posledica u poplavljenim područjima.


Zagreb je takođe pomogao Sloveniju sa jednim montažnim mostom.


Mađarska je uputila u Sloveniju dva vojna višenamenska helikoptera H145M koji su angažovani na hitnim zadacima vazdušnog transporta. Budimpešta je uputila i pomoć u materijalima za jačanje nasipa i osnovne potrepštine najugroženijima.

Srpski i mađarski H145M (foto: slovenskavojska.si)

Francuska je preko EU mehanizma civilne zaštite uputila 14 vatrogasaca-spasilaca, dva vozila kopača i drugom tehnikom.


Nemačka je u Sloveniji angažovala dva teška vojna transportna helikoptere CH-53, 30 vojnika i osoblje civlilne zaštite Federalne agencije za tehničku pomoć (THW) sa dva prefabrikovana mosta za brzu montažu i bagerima.


Španija je preko NATO Evroatlantskog centra za odgovor na katastrofe angažovala transportni vojni helikopter CH-47 i 25 ljudi (članovi posade i prateće osoblje). Letelica je angažovana za prevoz teških tovara.

Pripadnici gorske službe spasavanja sa mađarskim letačima (foto: slovenskavojska.si)

Poljska je uputila vojni transportni avioni C-130 Herkules za dostavu pomoći Sloveniji, a vojna delegacija upućena je da izvidi teren pogođen poplavama nakon čega je razmeštena inžinjerijska jedinica sa tri montažna mosta MS-54.


Slovačka je preko EU mehanizma za civilnu zaštitu uputila teške radne mašine. Poslata su 4 kopača guseničara i 6 operatora. Češka je poslala tri montažna mosta, Austrija dva helikoptera S-70 sa 10 članova posade i Italija dva bagera i tri mosta.

Ukrajinska civilna zaštita sa bagerima u Sloveniji (foto: slovenskavojska.si)

Ukrajinska uprava za vanredne situacije je poslala kontingent koji broji 51 osobu i pet mašina za kopanje.








bottom of page