top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Erbas i mađarska vojna industrija podižu fabriku u Đuli

23/12/2020

U okviru programa modernizacije "Zrinjiski 2026" mađarske oružane snage nabavile su Erbasove helikoptere H145M i H225M (foto: honvedelem.hu)

Erbas je položio kamen temeljac za fabriku helikopterskih delova u mađarskom mestu Đula. Reč je grinfild investiciji te kompanije i mađarske vojne industrije koja će početi sa radom 2022. godine.


Konkurs za više stotina domaćih radna mesta u Erbasovoj fabrici biće raspisan tokom iduće godine. Pogon će proizvoditi metalne delove za helikopterske dinamičke elemente i podiže se na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici vlade iz Budimpešte zaduženi za namensku industriju .


Mađarska vojska je najveći klijent Erbasa u regionu. U okviru programa modernizacije oružanih snaga "Zrinski 2026" od ove kompanije nabavljeni su helikopteri, avioni i visokotehnološki sistem za komandovanje PVO.


Budimpešta je tako kupila 20 lakih višenamenskih helikoptera H145M i šesnaest teških višenamenskih helikoptera H225M. Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A319 .


Ove godine ta zemlja penzionisala je i poslednji primerak transportnog aviona An-26 sovjetske proizvodnje, a spekuliše se da bi mogli da ih zamene teški vojni transportni avioni Erbas A400M.


Erbas A319 mađarskog ratnog vazduhoplovstva (foto: honvedelem.hu)

Mađarska je od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške (BMC4I) za PVO na nacionalnom nivou pod nazivom SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center).


Taj sistem omogućava visoku koordinaciju svih raketnih jedinica PVO i koristi ga više članica NATO. Mađarsku vojsku je za korišćenje tog sistema obučavalo nemačko ratno vazduhoplovstvo.


U susednoj Rumuniji Erbas je prošlog meseca najavio podizanje fabrike helikoptera ukoliko se Bukurešt opredeli za kupovinu vojnih srednjih transportnih letelica H215M, o čemu je Balkanska bezbednosna mreža već pisala.

Comments


bottom of page