top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Erbas traži narudžbinu H215M za pokretanje proizvodnje u Rumuniji

29/11/2020

Helikopteri H215M oružanih snaga Čilea (foto: Airbus.com)

Erbas će u Rumuniji započeti proizvodnju srednjih vojnih transportnih helikoptera H215M po narudžbini 16 letelica tog tipa, poručio je za lokalne medije direktor Erbasa u Rumuniji Žorž Dirdiji.


"Proizvodnja H215M u Rumuniji je veliki projekat uz učešće rumunskog partnera IAR. Za održivost je potrebna minimalna narudžbina od 16 letelica. To će nam omogućiti da pružimo transfer tehnologija, know-how i angažujemo osoblje koje ćemo obučiti " rekao je on, dodajući da će Bukurešt moći da održava, popravlja i modernizuje letelice u skladu sa svojim potrebama.


Ponuda Erbasa stiže dve godine nakon što je potpisan ugovor sa Rumunijom o proizvodnji H125M u Brašovu i koji još čeka realizaciju. To je letelica koju je u civilnoj verziji u međuvremenu kupila i Srbija, a Bukurešt bi ovim aranžmanom posle duge pauze bila jedini proizvođač helikoptera u regionu.


Koncept kupovine i licencne proizvodnje uklapa sa planovima Rumunije da paralelno modernizuje oružane snage i domaću namensku industriju kroz strateška partnerstva sa poznatim evropskim, američkim i izraelskim proizvođačima.

IAR 330 na vežbi specijalnih snaga "Karpatski orao 20" (foto: mapn.ro)

Gimbav u Brašovu je centar Rumunske vazduhoplovne industrije (IAR Brasov). Proteklih decenija tu je proizvedeno 360 helikoptera Puma i Aluet III pod licencom francuskog Aerospecijala (sada Erbas helikopters). Danas je to vazduhoplovni zavod za održavanje i modernizaciju tih letelica i lokalno sedište Erbasa.


Pokretanjem linije IAR H215M Rumunija ponovo postaje proizvođač helikoptera, razvija domaću vazduhoplovnu industriju, donosi nova radna mesta za visokokvalifikovanu radnu snagu, nova profesionalna znanja, doprinosi bogatstvu zemlje i ulaganju u obrazovanje, saopštili su lokalni zvaničnici Erbasa.


H215M je srednji vojni transportni helikopter iz porodice Super Puma. Korisnici u regionu su Slovenija, Albanija i Bugarska (AS532 Kuguar) i Rumunija sa flotom domaćih IAR 330. Srbija je za potrebe policije naručila tri letelice u civilnoj verziji H215, a Mađarska za vojsku šesnaest najvećih H225M.


Erbasova ponuda uklapa se sa nastojanjima Rumunije da istovremeno modernizuju vojsku i unapredi domaću namensku industriju kroz strateška partnerstva sa proizvođačima iz zapadne Evrope, SAD i Izraela.


Rumunija već proizvodi po licenci evropskog ogranka američkog Dženeral Dajnemiksa borbena vozila Pirana 5, planira licencu proizvodnju francuskih fregata Govind 2500 i zajedno sa izraelskim Elbitom sklapanje bespilotnih letelica Hermes 450.

Porodica helikoptera Super Puma (infografika: Airbus.com)

bottom of page