top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Grčka podiže gigantsku ogradu i vojne osmatračnice u Evrosu

17/10/2020

Načelnik generalštaba oružanih snaga Grčke general Konstantinos Floros posetio je Evros gde je počelo podizanje čelične barijere visoke pet metara (foto: geetha.mil.gr)

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 km i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački tzv. Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom. Projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.


"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije" rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Novu barijeru u Evrosu gradi konzorcijum četiri kompanije (foto: twitter)

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke. Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.


Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.


Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.


Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.


Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima helenske republike.


Evros je u februar i martu 2020. bio poprište nezapamćene bezbednosne i humanitarne krize. Nezadovoljna politikom EU Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica.


Nacrt novih vojnih osmatračnica u Evrosu (foto: Twitter)

Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike.


Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU o čemu je Balkanska bezbednosna mreža detaljno izveštavala.


Comments


bottom of page