top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Hrvatski mediji: Vojna oprema za Ukrajinu tranzitira kroz Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju

27/04/2022

Kompozicija vojnih vozila u Osijeku (screenshot: YouTube)

Vagoni sa neborbenom vojnom opremom iz Velike Britanije i Francuske, koji su proteklog vikenda iz Mađarske i Hrvatske upućeni za Ukrajinu, delom trase koristili su teritoriju Srbije pokazuju medijski izveštaji iz Hrvatske.


Taj događaj mogao bi da se tumači kao prećutna podrška naoružavanju Ukrajine jer je prvi put od početka ruske invazije 24. februara dozvoljen tranzit sredstava sa liste naoružavanja i vojne opreme (NVO) kroz Srbiju. Procedura za to predviđena je u nacionalnom zakonodavstvu i usklađena je sa pravnom praksom EU.


Za tranzite vojnih snaga kroz Srbiju za potrebe KFOR primenjuje se SOFA. Za promet naoružanja pošiljke iz članica NATO za prolazak kroz Srbiju morale su da budu odobrene u skladu sa Zakonom o izvozu i uvozu NVO koji predviđa da za tranzit kopnenim putem dovvolu daje miniatarstvo unutrašnjih poslova uz saglasnost ministarstava spoljnih poslova i odbrane.

Srbija je nedavno imala slučnu situaciju sa tranzitom naoružanja iz Kine preko vazdušnog prostora Bugarske do aeodroma Milenko Pavlović, Batajnica.


Stepen vojne podrške Ukrajini u regionu je raznolik i zavisi od individualnih političkih procena. Dok Slovenija i Hrvatska doniraju tenkove, streljačko oružje i drugu vojnu opremu, Mađarska je podršku ograničila na dopuštanje tranzita vojne opreme neborbenog karaktera.

Hrvatski mediji navode da je železnička kompozicija sa vojnom opremom NATO saveznika upućena Ukrajini, ušla je u Hrvatsku u subotu, 23. aprila, iz Mađarske, koristeći granični prelaz Beli Manastir i napustila tu zemlju kod Tovarnika gde je granica sa Srbijom.


RTL javlja je da je kompozicija na toj trasi prošla kroz Osijek, a snimci stanovništva sa lica mesta su osvanuli na društvenim mrežama. U kompoziciji se vide neborbena transportna vozila Land Rover, Puch i određena količina neidentifikovane tehnike pokrivene ciradom. Mediji navode da je konvoj stigao iz pravca Baranje, da nije prvi takav transport i da je izazvao određenu nervozu kod stanovništva zbog situacije u Ukrajini.


Kako je navedeno, konvoj sa vojnom opremom napustio je Hrvatsku kod Tovarnika, što implicira da je morao preći u Srbiju. Železnička pruga od tog graničnog mesta u Hrvatskoj dalje vodi preko Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Batajnice, Beograda, Pančeva, Vršca ka rumunskom gradu Temišvaru.


Hrvatsko ministarstvo odbrane je tim povodom saopštilo da je transport regulisan sporazumom koji je taj zemlja prihvatila kada je ulazila u NATO. Srbija sa druge strane nije članica NATO ali je deo programa Partnerstvo za mir.


Pitanje tranzita naoružanja i vojne opreme kroz zemlju odvijaju se uz najavu i odobrenje u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Po tom principu Kina je nedavno transportovala u Srbiju PVO sistem FK-3 kroz vazdušni prostor Turske i Bugarske.


Sa druge strane pitanje statusa inostranih trupa i tranzita opreme za misiju KFOR i vežbe regulisane su SOFA sporazumima. Takav bilateralni sporazum takvog sa SAD potpisali su 2006. srpski predsednik Boris Tadić i državna sekretarka Kondoliza Rajs. Srbija je kao članica programa Partnerstvo za mir potpisnica SOFA multilateralnog sporazuma sa NATO.


SOFA se smatra temeljnim dokumentom za izvođenje zajedničkih vojnih aktivnosti, recipričnog je karaktera i njene su potpisnice su članice Partnerstva za mir uključujući vojno neutralnu Austriju, Finsku, Švedsku i Švajcarsku.


"Propuštanje" vojnog konvoja za Ukrajinu preko teritorije Srbije dolazi u trenutku kada ratni dokumentaristi tog sukoba gotovo redovno donose dokaze o prisustvu značajne količine naoružanja i municije iz srpskih fabrika u redovima ukrajinske vojske.


Prethodnih nedelja u više navrata otkriveni su minobacači srpske/jugoslovenske proizvodnje M-57, kalibra 60 milimetara, koji su u ruskim izveštajima pogrešno identifikovani kao poljski, odnosno "NATO minobacači".

Izvor: twitter.com/sashakots

Pored toga, u nedavno zauzetom skladištu municije kod Harkova, pronađena je velika količina minobacačke municije M-73, sa jasnim oznakama valjevske fabrike Krušik i lot oznakom koja sugeriše da je municija proizvedena u aprilu 2018. godine.


Pre toga, zvanični narativ srpskih vlasti bio je da je poslednja municija Ukrajini isporučena 2016. godine i da nakon toga više nije bilo vojne saradnje.






bottom of page