top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Platinasti vuk - najrealnija vežba Vojske Srbije

18/06/2023

Pripadnici Vojske Srbije i vojne policije Nacionalne garde Ohaja na vežbi "Platinasti vuk 2018" (foto: dvidshub.net)

U bazi “Jug” kod Bujanovca od 15. do 27. juna u organizaciji Vojske Srbije (VS) i oružanih snaga i SAD i uz učešće još osam zemalja održava se međunarodna vežba “Platinasti vuk 23” (Platinum Wolf 23) za uigravanje raznih situacija u mirovnim misijama. Za Srbiju to je najrealnija vežba jer već godinama ima plave šlemove u Libanu, Africi i na Kipru i ima važnu spoljnopolitičku i vojno-diplomatsku ulogu jer simboliše odbrambene veze sa zemaljama učesnicama.


Ovo je osmi "Platinasti vuk" i okupio je oko 600 vojnika iz Srbije, SAD, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Severne Makedonije, Velike Britanije, Italije i Grčke. Uvežbavaju se situacije koje vežbajuće armije mogu zadesiti u mirovnim misijama, kao što su odbrana baze, patrola, primena nesmrtonosnog oružja i kontrola masovnog okupljanja.


S obzirom da Vojska Srbija već godinama ima mirovanjake u misijama UN u Libanu, na Kipru i u Africi, "Platinasti vuk" je vežba u skladu sa najrealnijim potrebama oružanih snaga. Iako se vojska uvežbava i za odbranu države od oružanog napada, protivteroristička

dejstva i zaštitu vazdušnog prostora, nijedna od tih situacija se nije dogodila u poslednje dve decenije i nije bilo potrebno angažovanje oružanih snaga.

Grčki vojnici i srpski instruktor na "Platinastom vuku" (foto: vs.rs)

Na fotografijama sa otvaranja vežbe može se videti da je formirana multinacionalna

komanda vežbe i pripadnici te komande iz većine zemalja učesnica činili su poseban stroj

na pisti za postrojavanje u bazi “Jug”.


Cilj vežbe “Platinasti vuk 23” je “unapređenje interoperabilnosti i međusobnog

razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru

u multinacionalnom okruženju. Borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog

okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenariom

vežbe”, navodi se između ostalog u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.


Uvežbavaće se taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u

mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja.Na sličan način uvežbavaju pripadnici Vojske Srbije pre odlaska u mirovnu misiju UN u Libanu. Mirovnjaci iz Srbije obavljaju zadatke na granici Libana i Izraela, u sastavu su španskog kontigenta i pod komandom snaga UN.

Kapetan oružanih snaga Mađarske i vojna policija oružanih snaga SAD na "Platinastom vuku 2019" u bazi Jug (foto: dvidshub.net)

"Platinasti vuk" ima važan spoljnopolitički i vojno-diplomatski efekat jer simboliše razvijene odbrambene veze Srbije sa zemljama koje učestvuju u toj vežbi.


Tako na primer, to je jedina međunarodna vojna vežba koju Srbija zajednički organizuje sa nekom drugom zemljom i jedan od simbola programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohaja započetog 2006. godine. Vojska SAD i Nacionalna garda Ohaja donirali su proteklih godina opremu za opremanje objekata i poligona na bazi “Jug” i obližnjim vojnim kompleksima "Vrtogoš" i "Borovac"."


Srbija ima dobre odnose sa Rumunijom i Mađarskom, posebno na vojnom planu o čemu

govori tradicija zajedničkih vojnih vežbi. Sa Mađarskom se godinama unazad organizovala vežba "Gvozdeni mačak" rečnih ratnih flotila, kao i vežba "Komšije" u kojoj učestvuje i Nacionalna garda Ohaja. Vežbe sa Rumunijom nose naziv "Air Solution" i tiču se er polisinga.

Vojnici iz Severne Makedonije i SAD na "Platinastom vuku" (foto: dvidshub.net)

Grčka i Srbija imaju blisku vojnu saradnju u domenu obuke specijalnih snaga. Srbija je više puta učestvovala u vežbama specijalnih snaga "Orion" čiji je domaćin Grčka. Sa Bosnom i Hercegovinom Srbija ima razvijenu saradnju u domenu vojne obuke školovanja. Sa Italijom Vojska Srbije sarađuje u Libanu, gde srpski vojnici obezbeđuju bazu UN u kojoj se nalaze italijanski vojnici.


Vežba takođe pozitivno utične odnose Srbije sa Velikom Britanijom i Slovenijom. Vojska Slovenije često šalje svoje pripadnike na obuku u Centar atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije u Kruševcu. Srpski vojnici sastavni su deo britantskog kontingenta za zaštitu snaga u okviru misije UN na Kipru.


"Platinasti vuk" nije održan samo dva puta. Prvo put 2020. zbog pandemije Kovida 19, a potom i 2022. zbog moratorijuma koji je Srbija uvela na vežbe sa stranim partnerima, a nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Britanski, srpski i američki vojnici na poligonu Borovac (foto: dvdishub.net)

Na prvom "Platinastom vuku 2014" učestvovali su Vojska Srbije, Oružane snage SAD (

Marinci i Nacionalne garda Ohaja), vojske Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Azerbejdžana i Bugarske. Učesnici su se menjali, ali su standardni ostali domaćin Srbija, SAD, Rumunija i Severna Makedonija. Godine 2018. po prvi put su učestvovali i Ujedinjeni Arapski Emirati, a 2021. Francuska. Više puta su učestvovali i vojnici iz Bugarske i Crne Gore.


U najvećem broju slučajeva visoki gosti na vežbi bili su ambasadori neke od zemalja

učesnica, najčešće SAD ili Velike Britanije i ministri odbrane Srbije.


Takođe, 2021. vežbi je prisustovao tadašnji i sadašnji ministar odbrane Velike

Britanije Ben Volas, koga je ugostio tadašnji ministar odbrane Srbije. Volas se u zapadnim medijima poslednjih dana spominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a.


bottom of page