top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Prva Petoletka: Uspešno preduzeće srpske vojne industrije

30/04/2021

Proizvodni pogon preduzeća Prva Petoletka Trstenik Namenska (foto: mod.gov.rs)

Po uspesima na domaćem i internacionalnom tržištu, širokom spektru proizvoda i načinu poslovanja među preduzećima srpske namenske industrije u proteklih nekoliko godina ističe se Prva Petoletka Trstenik (PPT) Namenska.


Digitalizovani Oganj, Pasars, Mali Miloš, minobacači i stajni trapovi za avione proizvode se ili sklapaju u u fabrici Prva Petoletka Trstenik (PPT) Namenska. Ovaj podatak ne bi bio sam po sebi zanimljiv da se ne radi o poslovima koje je PPT Namenska uspešno preuzela delom ili u celosti od drugih firmi.


Takođe, ova firma se smatra primerom proizvođača naoružanja bez pompe, afera i produžavanja rokova.

Izvorni vojni proizvodi Prve Petoletke Nameska su minobacači i to kalibra 60, 81/82 i 120 milimetara, ručni bacači granata i stajni trapovi za avione, kao što su Orao, Super Galeb, Lasta i Utva.

Spletom okolnosti PPT Namenska poslednjih godina počinje da radi i tehnički mnogo zahtevnije poslove, kao što je besposadna robotizovana platforma Mali Miloš, koju je projektovao Vojno-tehnički institut.


Već nekoliko godina firma iz Trstenika radi nadogradnju kamiona FAP za potrebe Vojske Srbije, a tu je i sistem PVO Pasars koji iako se dugo najavljuje još nije dobio svoju finalnu verziju. Za sada je verzija sa topom Bofors L-70 kalibra 40 milimetara bude uparen sa nekim od lakih prenosnih sistema PVO, kao što su Strela 2M, Igla i francuski Mistral. Ipak, Pasars je tako nekompletan uveden u naoružanje Vojske Srbije.


Takođe, stručnjaci iz Trstenika rade serijsku modernizaciju višecevnog lansera raketa Oganj M-77 za Vojsku Srbije. U moru najava i brojnih razvojnih projekata, digitalizovani Oganj је jedini kompletno prošao proceduru za primer u jedinice Vojske Srbije i njime je opremljena jedna baterija ( 6 oruđa) iz artiljerijsko-raketnog diviziona Prve brigade Vojske Srbije.


Na digitalizovanom Ognju primenjena su sva rešenja lansera raketa Morava, čiju je integraciju vršila Industrija motora i komponenata 14. oktobar iz Kruševca. Međutim, 14. oktobar je prvo otišao u stečaj, a zatim je privatizovan i to je jedan od razloga zašto Morava godinama nije ulazila u naoružanje iako je još početkom 2015 godine predstavljen nulti model.


U leto 2020. godine digitalizovani Oganj je ušao u naoružanje i uspešno se koristi za vojnu obuku i bojeva gađanja.


PPT Namenska je i sistem integrator, odnosno proizvođač „Modularnog Ognja“ M-18 na koji prema planovima treba da lansira više tipova raketa koje se prave u Srbiji - Oganj, Grad, Košava 1 i Košava 2, kao i Alas.


Osim velikih sistema, u Trsteniku se već nekoliko godina uspešno proizvode kompozitni, odnosno plastični delovi za automatske puške „Zastava oružja“, što je isprva bio posao Tehničko-remontnog zavoda iz Bratunca.


Na samom početku epidemije koronavirusa PPT Namenska počinje da proizvodi i plastične providne vizire, a zajedno sa Ambasadom Velike Britanije doniralo je vizire Vojsci Srbije.

Od svih zvaničnih informacija koje govore o uspesima Prve petoletke Namenska, najsloženije u tehničkom i pravnom smislu jeste vozilo NTV (Novo terensko vozilo). Originalni proizvođač NTV je Zastava Tervo iz Kragujevca, formirana posle odlaska firme Zastava Kamioni u stečaj 2017. godine.


Vozilo NTV je projekat Vojnotehničkog instituta i prvi put je predstavljen javnosti 2012. godine kao „srpski hamer“. Međutim, tek je na prikazu sposobnosti Vojske Srbije za delegaciju iz Bahreina prikazana serija od 8 vozila.


Kako saznaje Balkanska bezbednosna mreža, PPT Namenska imala je najvažniju ulogu u pokretanju serijske proizvodnje NTV, iako se kao zvanični proizvođač navodi Zastava Tervo koja godinama tapka u mestu.


Takođe, javno dostupni izveštaji o poslovanju PPT Namenska za 2017, 2018 i 2019. godinu navode da je Zastava Tervo „dobavljač“ (onaj koji isporučuje robu), kojem je za tri godine uplaćen avans u ukupnom iznosu od 28 miliona dinara ( blizu 240 hiljada evra).


Prva petoletka Namenska iz Trstenika je i veliki izvoznik, pre svega na područje Bliskog Istoka. To je izvuklo firmu iz teške situacije, a samo 2015. i 2016. godine kada izvezeno više od 3.600 minobacača.


Firmu je iz krize izvukao tim inženjera i drugih stručnjaka koji je predvodila aktuelna ministarka privrede Anđelka Atanasković, koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić zove „žena zmaj“.


Poslednju put u centru pažnje javnosti Prva petoletka našla se tokom rata u Nagorno Karabahu, kada su mediji preneli da je trgovac oružjem Slobodan Tešić preko svoje firme „Vektura Trans“ izvozio oružje u Jermeniju, između ostalog i minobacače iz Trstenika.

bottom of page