top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Rumunija kupuje bataljon tenkova Abrams

07/03/2023

Tenk M1A2 Abrams u verziji SEPv3 (foto: twitter.com/Poland_MOD)

Rumunski vojni zvaničnici najavili su danas će od SAD biti nabavljen bataljon tenkova Abrams kroz sporazum dve vlade zemlje. Bukurešt će tako postati treći korisnik Abramsa u Evropi nakon Poljske i Ukrajine.


Odluka Bukurešta zasnovana je zaključcima analize ministarstva odbrane o hitnoj modernizaciji oklopnih jedinica na kojoj se radilo od prošle godine. U najužem izboru bili su američki Abrams, nemački Leopard 2 i južnokorejski K2 Panter.


"Abrams je najbolje sredstvo sa jedinstvenim karakteristima za izvršenje zadatka" rekao je tim povodom načelnik generalnog direktorata za naoružanje general Teodor Inkikaš. On nije precizirao koliko će Abramsa biti kupljeno i u kojoj verziji, ali se pretpostavlja da će ih biti 54, što je standardni broj oklopnjaka za jedinicu ranga bataljona.


Tenkovi Abrams na vežbi Thracian Cooperation 23 u Grčkoj (foto: army.gr)

Kupovina Abramsa deo je podužeg spiska rumunskog ministarstva odbrane koji će se uskoro naći pred parlamentom na odobrenje. Pored tenkova, tu su i samohodne habice, borbena vozila pešadije, dodatnih sistema PVO i dve vrste raketa za F-16.


Izbor američkog tenka vidi se kao deo strateškog vojnog partnerstva Rumunije sa SAD i potrebe za ubrzanom modernizacijom zbog rata na istočnim granicama. Avijacija se modernizuje borbenim avionima F-16, nabavljeni su i PVO sistemi Patriot, a za kopnenu vojsku samohodni višecevni bacači raketa HIMARS i borbena vozila pešadije Pirana 5.


Rumunska vojska trenutno raspolaže sa zastarelim oklopnjacima T-55 proizvedenim u SSSR, domaćom verzijom tog tenka TR-85 i modernizovanim TR-85M1 Bizonul.

Obuka na tenkovima M1A2 SEPv3 u Poljskoj (foto: gdls.com)

U maju 2022. američki Dženeral Dajnemiks (General Dynamics) predstavio je u Rumuniji jednu od najmodernijih verzija Abramsa sa oznakom M1A2 SEPv2. Ova kompanija već ima proizvodni pogon u toj zemlji za borbena vozila pešadije Pirana 5.


Najveći evropski kupac Abramsa je Poljska. Ministarstvo odbrane te zemlje prošle godine naručilo je čak 250 takvih tenkova za 4,75 milijarde dolara u verziji M1A2 SEPv3. Ove godine kupljeno je dodatnih 116 Abramsa u starijoj verziji M1A1 za 1,4 milijarde dolara.


Tenk M1A2 ima top 120mm M256A1, mitraljez 12,7mm, dva mitraljeza 7,62mm i posadu čine četiri člana. Težak je 66,8 tona i sa motorom Honeywell AGT1500 postiže maksimalnu brzinu od 68 kilometara na čas.




bottom of page