top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Rumuniji stigla još dva F-16, baza u Klužu postaje balkanski Ramštajn

17/08/2020

Rumunski borbeni avioni F-16 na stajanci 86. vazduhoplovne bazi u Borčei (foto: mapn.ro)

Bukureštu su stigla još dva borbena aviona F-16, a Pentagon najavljuje ulaganje od 130 miliona dolara u bazu u Klužu u jeku povećanih tenzija u crnomorskom regionu.


Dva borbena aviona F-16 dostavljena su 14. avgusta 53. lovačkoj eskadrili u Borčei. Još dve letelice biće isporučene do kraja godine, a jedna u prvom kvartalu 2021. Rumunija već ima 12 letelica F-16 nabavljene pre četiri godine. Kupljen je i PVO sistem Patriot za 3,9 milijarde dolara.


Jačanje rumunskih kapaciteta za zaštitu granice na moru i u vazduhu Bukurešt i NATO vide kao jedan od prioriteta nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Crno more postalo je poprište čestih presretanja aviona zapadnog saveza i Ruske Federacije, velikih pomorskih vežbi i incidenata.


Veliko ulaganje u rumunske vazduhoplovne potencijale najavljuje i SAD. Pentagon je u julu zatražio od američkog kongresa 130.5 miliona dolara u renoviranje i proširenje 71. vazduhoplovne baze Kampija Turzij u Klužu.

Raspored vazduhoplovnih baza i aerodroma u Rumuniji (grafika: projekter.aau.dk)

Time bi ova baza prerasla u najveći NATO vazduhoplovni centar na Balkanskom poluostrvu. Evropski mediji već su počeli da nazivaju Kampiju Turzij "rumunskim Ramštajnom" upoređujući ga po budućoj važnosti sa najvećom američkom vazduhoplovnom bazom u Evropi.


"Kampija Turzij jedan je od glavnih resursa koji će omogućiti komandi evropskih snaga SAD (EUCOM) da deluje u evoluirajućem evropskom bezbednosnom ambijentu" stoji u zahtevu ratnog vazduhoplovstva SAD upućenom kongresu.


U Turziju su već privremeno bili stacionirani američki lovci F-15, jurišnici A-10 i preko 300 američkih vojnika u okviru TSP (Theater Security Package) aranžmana za jačanje bilateralne saradnje SAD sa evropskim saveznicima.


Rumunske vazduhoplovne baze koriste avijacije više zemalja saveznika. Jedan od razloga za to je i prošireni er polising (Enhanced Air Policing). Program za pojačanu zaštitu vazdušnog prostora istočnih članica NATO je pokrenuo 2014. godine.

F-15C iz sastava 159. ekspedicionog lovačkog skvadrona poleće iz baze Kampija Turzij u Rumuniji (foto: USAF/Chad Warren)

Od tada na principu rotacije američki F-15, kanadski CF-18, italijanski Jurofajteri i britanski Tajfuni pomažu u čuvanju rumunskog i bugarskog neba. Do danas nad Crnim Morem zabeleženi su mnogobrojni slučajevi bliskih susreta i presretanja, uključujući i ovaj mesec.


Ruski TASS je javio 15. avgusta da je njihov lovac Su-27 presreo američki izviđački avion EP-3E Aries. Četiri dana ranije turski F-16, rumunski MiG-21 i bugarski MiG-29 tokom er polisinga presreli su rusku mornaričku letelicu. Petog avgusta ruska avijacija presrela je američki izviđački i mornarički avion.


Er polisingom nad Slovenijom, Albanijom, Crnom Gorom i u crnomorskom regionu upravlja NATO kombinovani centar za vazduhoplovne operacije (CAOC - Combined Air Operation Center) u Torehonu u Španiji.

bottom of page