top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

SAD planira u 2021. veliku vojnu vežbu u Evropi sa težištem na Balkanu

18/12/2020

Visoke starešine vojske SAD i Grčke obilaze Nacionalni centar za obuku Koromila (foto: U.S. Army/Staff Sgt. Kyle Larsen)

Oružane snage SAD i saveznici iz NATO održaće krajem proleća i početkom leta iduće godine veliku vojnu vežbu "Defender Europe 21" (Branilac Evrope 21) na celom Balkanu sem Srbije i manjim delom u Nemačkoj i na Baltiku, saznaje Balkanska bezbednosna mreža.


"Defender 21" će koristiti skoro sve veće vojne poligone regiona: Slunj u Hrvatskoj, Manjaču u Bosni i Hercegovini i Krivolak u Severnoj Makedoniji. Vežbaće se i na planini Sinjajevina u Crnoj Gori, a u Grčkoj u blizini luke Aleksandropolis na granici sa Turskom. Predviđeno je i korišćenje baze "Bondstil" kod Uroševca.


Održaće se na ukupno 64 lokacije: 31 poligonu, 13 civilnih i 10 vojnih aerodroma, kao i 6 pomorskih luka i 4 rezervne lokacije.


Od većih američkih vojnih jedinica, učestvovaće 82. vazdušno-desantna divizija, 173. padobranska brigada iz Vićence u Italiji i 53. pešadijska brigada Nacionalne garde Floride. One će imati podršku transportne avijacije, mornarice i više jedinica za borbenu podršku.


"Defender Europe 21" druga je po redu iz serije vežbi "Defender Europe".


Prva je održana ove godine i bila je najveća američka vojna vežba u Evropi u proteklih 25 godina, ali je angažman trupa bio prepolovljen zbog epidemije koronavirusa, o čemu je Balkanska bezbednosna mreža već pisala.


"Defender Europe" održavaće se svake godine kako bi vojske SAD i saveznici proveravali uvežbanost za zajedničke operacije i jačanje interoperabilnosti. U neparnim godinama broj angažovanih američkih trupa će biti manji u odnosu na parne zbog sličnih vežbi na Pacifiku.


"Defender 21" prvi je najavio američki ambasador u Grčkoj Džefri Pjat na vojnom poligonu Litoro kod planine Olimp u februaru 2020. godine.


Sredinom godine zamenik načelnika štaba Kopnene vojske SAD u Evropi brigadni general Šon Bernabi otkrio je da se vežba planira za kraj proleća ili početak leta 2021. On je naglasio da će u "Defenderu 21" biti angažovano manje američke vojske u odnosu na "Defender 20".


Komandant Komande za operacije Armije Severne Mekedonije general-major Pavle Arsovski objavio je snimak pripremnih radova na vojnom poligonu Krivolak.


Armija Severne Makedonije će deo vežbe koja se održava na njihovoj teritoriji nazvati "Odlučni udar". U saopštenju te vojske navedeno je da „Defender Europe 21“ čine četiri vežbe: Swift Response 21 (SR21), „Immediate Reponse 21“ (IR21), „Saber Guardian 21“ (SG21) i „Defender 21 Command Post Exercise“ (D21 CPX).


U Albaniji će biti stacionirano oko 8.000 američkih vojnika, a Ministarstvo odbrane u Tirani objavilo je i fotografije sa planske konferencije za vežbu. Albanija najavljuje "Defender 21" kao jednu od najveću međunarodnu i jednu od najvećih vojnih vežbi ikada održanih u njihovoj zemlji.


Grčko-američko-francuska vežba "Aleksandar veliki 2020" u Skirosu (foto: dvidshub.net/Cpl. Ashley McLaughlin)

NATO takođe planira vežbe

Paralelno sa američkom, veliku vežbu u regionu u 2021. izvodiće i NATO.


U zvaničnom kalendaru vežbi Vrhovne komande Savezničkih snaga NATO u Evropi stoji da će vežba "Čvrsti branilac 21" (Steadfast Defender 21) biti održana od 20. maja do 22. juna na teritoriji Mađarske, Rumunije i Bugarske.


Važnu ulogu u NATO vežbi u strateškom smislu imaće nova NATO komanda u Norfolku, koja je zadužena za operacije saveznika na području Grenland- Island-Velika Britanija koje gravitira ka Arktiku.


"Čvrsti branilac 21" se najavljuje kao jedna od najvećih NATO vežbi poslednjih godina, sa ciljem da se intergriše što više borbenih i neborbenih elemenata NATO i država članica, kako bi bili što spremniji za izvođenje zajedničkih vojnih operacija.コメント


bottom of page